TAJNI DOKUMENTI UGLEDALI SVETLOST DANA Putin usmerava sve snage ka samo jednom cilju
Foto: Alo!

Tajna analiza Putinove akcije, navodi The Mirror, tvrdi da bi gubici mogli biti preveliki za ruske vojnike čiji je moral već nizak. Prema poslednjim procenama ukrajinskih oružanih snaga, od početka invazije na Ukrajinu 24. aprila, poginulo je 30.350 ruskih vojnika. Osim toga, nekoliko hiljada ruskih vojnih vozila – uključujući tenkove, vazduhoplovstvo i mobilne artiljerijske jedinice – uništeno je u ratu u Ukrajini, koji ulazi u četvrti mesec.

Kako navodi "Mirorr", zvaničnici Kremlja su bezuspešno pokušavali da dokažu Putinu da rat sa Ukrajinom ima katastrofalne posledice, ali je ruski predsednik uveren da ipak može da ostvari delimičnu pobedu, u regionima istočnog Donbasa. Takva pobeda bi Rusiji donela pobedu nad Kijevom, navodi se u izveštaju, dok bi poraz rezultirao Putinovim padom. Vojni analitičar je u ponedeljak rekao da se Kremlj utrkuje sa vremenom i pokušava da osvoji industrijski region Donbasa pre nego što zapadne sile ojačaju odbranu Ukrajine. “Mirorr” dalje prenosi da se u izveštaju navodi da su "ruski pokušaji da ostvare brzu i konačnu pobedu u Donbasu i dalje neuspešni i da Rusi sporo napreduju".

U izveštaju se takođe navodi da je Putin do sada uspešno skrivao “ogromne gubitke” od ruske javnosti ili okrivljavao svoje zvaničnike u Kremlju.

- Ruski narod je do sada verovao Putinovim dezinformacijama. Videli smo pokušaje Kremlja da Putinu prenese poruku da stvari idu u pogrešnom pravcu, čak i katastrofalno loše - navodi se u izveštaju.

Britanski stručnjak za Rusiju Brus Džons rekao je za “Mirorr” da će doći vreme kada Putinove snage više neće moći da podnose tolike gubitke.

- Vojska više neće moći da funkcioniše jer je potrošena - rekao je on.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov izjavio je da Rusi napreduju i ka obližnjem gradu Lisičansku.

TAJNI DOKUMENTI UGLEDALI SVETLOST DANA Putin usmerava sve snage ka samo jednom cilju

AP Photo/Bernat Armangue

 

- Strateški važna reka Donjeck protiče između Severnog Donjecka i Lisičanska – očigledno je da Rusi imaju za cilj da osvoje Donbas po svaku cenu - saopštio je Kremlj.

Međutim, američki predsednik Džo Bajden rekao je medijima u ponedeljak da SAD ne razmatraju odluku da pošalju raketni sistem dugog dometa u Ukrajinu. Zapadno oružje je već pomoglo kijevskim snagama da spreče rusko napredovanje u ukrajinskoj prestonici u prvim nedeljama invazije. Neuspeh je primorao Moskvu da se povuče, pregrupiše svoje snage i usmeri fokus na Donbas, gde su proruski separatisti već osam godina držali delove teritorije i pružali otpor ukrajinskim vojnim snagama.

Prethodnih dana fokus borbe bio je na gradu Severni Donjeck u bici koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao “neverovatno teškom“.

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage pojačale svoju poziciju na severoistočnoj i jugoistočnoj periferiji grada, koji se nalazi na oko 145 kilometara od ruske granice, u oblasti koja je poslednje uporište ukrajinske vlade u pokrajini Lugansk. Ruska artiljerija je već uništila ili oštetila ključnu infrastrukturu i 90 odsto zgrada, a grad, nekada dom za 100.000 ljudi, sada je u velikoj meri odsečen u energetici i komunikacijama.

TAJNI DOKUMENTI UGLEDALI SVETLOST DANA Putin usmerava sve snage ka samo jednom cilju

Foto: mil.ru

 

- Broj žrtava u Severnom Donjecku raste iz sata u sat, ali nismo u mogućnosti da odredimo broj mrtvih i ranjenih u uličnim borbama - rekao je gradonačelnik Oleksandr Striuk za Asošiejted pres u telefonskom intervjuu, dodajući da ruske snage napreduju ka centru grada.

- Grad je potpuno uništen -  dodao je on, napominjući da je samo 12.000 do 13.000 ljudi ostalo da se krije u podrumima i bunkerima kako bi se zaštitili od ruskog bombardovanja i da ih sve to podseća na mučnu situaciju i patnje kojima su stanovnici bili Marijupolja bili izloženi.

I dok se veruje da je desetine hiljada civila poginulo u Mariupolju, Striuk procenjuje da je 1.500 civila umrlo u njegovom gradu od početka invazije, zbog ruskih napada i nedostatka medicinske opreme i lečenja.

Najnovije vesti o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Marko

08.06.2022 02:46

Ne, nego ćemo da verujemo NATO dezinformacijonom aparatu. Rusi su za svo ovo vreme izgubili tenkova koliko co EU nema na stanju, pa nije ukraina mači kašalj ipa su to sovjeti sa novom opremom i 1/3 stanovništva RF. Ono što sam siguran da CEO NATO na čelu sa US-a ne bi pružio otpor veći nego jedna ukraijnska brigada, Rusi bi se provozali do Pariza, a zapad nebi imao dovoljno čipova da napravi dovoljno pametnih sr' da ih zaustavi sada kada se u UK potroše zalihe.