UDARNO! VISOKI RUSKI DIPLOMATA NAPUŠTA UN U pismu ostavke krivi politički vrh za "zločine protiv naroda"
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Šef ruske misije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi podneo je ostavku na svoju funkciju osramoćen zbog pisma upućenom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nazivajući invaziju na Ukrajinu 24. februara ne samo zločinom protiv naroda Ukrajine, već možda "najteži zločin protiv naroda Rusije, podebljanim slovom Z koji precrtava sve nade i izglede za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji".

Boris Bondarev je radio u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova od 2002. godine, prvo u Moskvi, a zatim u Ženevi, pri čemu je rekao da je „nivo laži i neprofesionalnosti u radu Ministarstva spoljnih poslova sve vreme u porastu“.

On je imenovao proverenog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, za kojeg je rekao da je počeo kao intelektualac ​​koji se visoko ceni, ali koji je sada bio "dobra ilustracija degradacije ovog sistema".

On krivi Lavrova — a ne Putina — za mnoge nedavne odluke Rusije, osuđujući ga da "preti svetu (odnosno i Rusiji!) nuklearnim oružjem!" On je rekao da rusko ministarstvo spoljnih poslova — čije je formiranje pomagao dve decenije — više nije diplomatska misija.

Pogledajte i prvu stranicu izjave o ostavci koju je napisao Bondarev:

UDARNO! VISOKI RUSKI DIPLOMATA NAPUŠTA UN U pismu ostavke krivi politički vrh za

Foto: Printscreen

 

"Radi se o ratnim huškanjima, lažima i mržnji", napisao je on u svojoj ostavci, i nastavio:

"Služi interesima nekolicine, vrlo malog broja ljudi, čime doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike i nikog ne može kriviti osim njene nepromišljene i nepromišljene politike."

On je rekao da su rat osmislili ljudi koji su spremni da žrtvuju što više ruskih i ukrajinskih života da bi postigli jednu stvar: "Zauvek ostati na vlasti, živeti u pompeznim neukusnim palatama, ploviti na jahtama koje se mogu uporediti po tonaži i ceni celoj ruskoj mornarici , uživajući neograničenu moć i potpunu nekažnjivost."

Bondarev je prvi strani diplomata na visokom nivou koji je izašao iz rata i rekao da uprkos svojih 20 godina u ruskoj službi, "jednostavno ne može više da učestvuje u ovoj krvavoj, besmislenoj i apsolutno nepotrebnoj sramoti“, piše "Daily Beast".

A u izjavi za "Komersant", Bondarev je potvrdio iz Ženeve istinitost ovih navoda. Bivši diplomata je pojasnio da je jutros podneo ostavku. Kako kaže sagovornik, nije diskutovao o odluci i nije razmišljao o planovima za budućnost.

Komersant zna imena nekoliko drugih diplomata koji su dali ostavku u ruskom MSP nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali skoro ni jedan od njih nije davao javne izjave ovim povodom.

SVe o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading