"RUSIJA IMA PAKLEN PLAN" Putin navodno želi da Evropa gladuje, a sa Zapada tvrde da će to uraditi na specijalan način
Foto: Ilustracija

UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najnižu stopu od 2008. godine jer su zalihe "pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji".

Službene procene navode da su svetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima kompanije Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, prenosi "Jutarnji list".

(UKRAJINA UŽIVO) VISOKI RUSKI ZVANIČNIK: SPREMNI SMO ZA NATO NAPAD Rusija borbeno najspremnija sila na planeti (FOTO/VIDEO)

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vreme kvari njihovu proizvodnju u Evropi i SAD-u. Zapadni zvaničnici strahuju da ruski predsednik Vladimir Putin namerno pokušava da devastira globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Izvršna direktorka Gro Intelligencea Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim vanrednim izazovima, uključujući nestašicu đubriva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

KOMANDANT AMERIČKE VOJSKE PROGOVORIO O TREĆEM SVETSKOM RATU Visok rizik od izbijanja međunarodnog sukoba velikih sila

- Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od velike količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru - poručila je Savetu bezbednosti UN-a.

Rat je poremetio poljoprivrednu proizvodnju i doveo do rekordno visokih cena hrane u svetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike - od gnojiva i stočne hrane do goriva.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Sax

22.05.2022 09:26

Ne zelii Putin, zeli amerika i sama EU da dodje do toga. Gasa i nafte ima, snabdevanje moze nesmetano da se vrsi. E sad, treba uraditi psihijatrijsku procenu EU zvanicnika

Tina

22.05.2022 09:28

Svet je blesav i pokvaren, a vi ne znam zasto to prenosite.Ovaj Svet trebalo bu da bude srecan sto postoji neko zdrave pameti poput Putina.Zar svetu treba dekadentna Amerika i Zapad

Pirko

22.05.2022 11:17

Putin će da devastira i pokrade žito od ukra? A šta ta "visoko demokratska slibodna) evropa radi, pljačka stotine milijardi dolara i evra ruskog novca, imovinu otima.... Ko je ovde lopiv, ko je ovde beskrupolozni cinik?

Vladimir

22.05.2022 14:32

Pa tu su amerikanci, oni će "pomoći" .....