ANKETE POKAZALE Rusi čvrsto uz Putina
Foto: Printscreen/Youtube

Visoke procente podrške populacije prati i podrška društveno-političkih struktura. Najjača opoziciona Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF), koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima povećala broj glasova za čak 3,6 miliona, po pitanju intervencije u Ukrajini ima još energičniji stav od vladajuće elite.

Lider ruskih komunista Genadij Zjuganov, nama dobro poznat po prijateljskim stavovima prema srpskom narodu, na 69. godišnjicu Staljinove smrti koju njegova partija obeležava tradicionalnim polaganjem cveća na Crvenom trgu, izjavio je:

„Uradićemo sve da podržimo naše momke koji ispunjavaju svetu dužnost, koji nas brane od nacizma, fašizma i Amerikanaca“. Zjuganov je podsetio da je njegova KPRF „odavno pozvala na priznanje Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganjske Narodne Republike (LNR)“.

Po anketama se može zaključiti da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini uglavnom domaća liberalna javnost. Njihov lider Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru zbog prekoračenja pravila uslovne slobode tokom lečenja u Nemačkoj od posledica navodnog trovanja, jedina je politička figura koja je intervenciju osudila.

Neprijavljeni protesti protiv rata održani su u Moskvi i Sankt Peterburgu, uz učešće od nekoliko hiljada ljudi, što za gradove od 15, odnosno 6 miliona stanovnika, nisu naročite brojke. Nekoliko stotina uhapšenih takođe nije neka posebno velika cifra.

Sa državnih TV kanala zbog kritike rata u Ukrajini sklonjeni su najpoznatija ruska pevačica Ala Pugačova, njen 27 godina mlađi suprug Maksim Galkin, poznati komičar Ivan Urgant i još nekoliko istaknutih umetnika.

Državna duma pre nekoliko dana usvojila je stroge zakone, kojima se za širenje lažnih vesti o ratnim operacijama ruske armije može izreći kazna zatvora i do 15 godina. To je bio razlog i da se mnogi inostrani mediji povuku iz Rusije.

Po gore citiranoj anketi, 70 odsto ruskih građana smatra da vojna intervencija u Ukrajini protiče uspešno. Ova anketa pokazuje da je rusko društvo spremno za žrtve, koje bi, ukoliko rat potraje, mogle da budu najveće još od Drugog svetskog rata.

U ratu u Avganistanu poginulo je oko 15.000 vojnika Sovjetske armije. U dva čečenska rata stradalo je 9.000 ruskih vojnika. Broj poginulih pripadnika ruskih oružanih snaga u Ukrajini za prvih 13 dana višestruko je manji od 11.000, kako tvrde ukrajinski izvori, ali je, kada se ubroje žrtve vojnih formacija DNR i LNR, verovatno već prebacio 1.000. Gubici u borbenoj tehnici takođe su veliki, a u poslednjih nekoliko dana oborena su najmanje četiri aviona - dva lovca Su-25 i isto toliko bombardera Su-34.

Uzdrmani DA, slomljeni NE

Zapadne sankcije uspele su bez sumnje da uzdrmaju rusku ekonomiju, ali ne i da proizvedu ozbiljnije socijalne tenzije u ruskom društvu. Zasada nema masovnih otpuštanja radnika usled odlaska zapadnih kompanija iz Rusije, a nema ni poskupljenja i nestašica robe o kojima „izveštavaju“ globalne medijske mreže.

Nacionalna valuta devalvirala je za oko 50 odsto u odnosu na dolar i evro, ali je čak i vrednost uvozne robe u rubljama ostala ista kao pre početka sukoba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading