AMERIČKI VOJNI INSTRUKTORI OBUČAVAJU ŠIPTARE U BONDSTILU! Stigli vojni oficiri koji su godinama ratovali u zemljama Bliskog istoka
Kosovo vojska FOTO: AP Visar Kryeziu

Kako Alo! saznaje, američki instruktori tu će ostati sve dok svi kadeti KBS ne prođu njihovu obuku.

Iz SAD su stigli vojni oficiri koji su godinama ratovali u zemljama Bliskog istoka. Oni će svoja znanja preneti naoružanim Albancima koji su uniformisani i deo su takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga. Ovu informaciju potvrdio je i ministar odbrane nepriznate države Kosovo Armend Mehaj.

On je naveo da američki vojni instruktori u kampu Bondstil obučavaju kadete KBS za medicinsku evakuaciju helikopterom.

- U kampu Bondstil kadete naše Akademije odbrane obučavaju američki instruktori za medicinsku evakuaciju helikopterom. Kosovske bezbednosne snage i njeni novi pripadnici obučeni su prema najnaprednijim praksama američke vojske - napisao je Mehaj na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk. On je izrazio „večnu zahvalnost američkoj vojsci“ koja, kako je naveo, nudi svoje iskustvo i sposobnosti u razvijanju profesionalnih veština kadrova KBS.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je dolazak vojnih instruktora iz SAD samo nastavak svega onoga što „su oni radili na Kosovu i Metohiji i širom sveta“. On kaže da je to samo jedan od pritisaka na srpski i drugi nealbanski narod.

- Albancima je veliki problem broj Srba na Kosovu i Metohiji i oni sada najpre žele da taj broj prepolove, a da onda dobiju priznanje od Srbije. Oni pripadnike KBS podučavaju hibridnom ratovanju. Pucali su u Srećka Sofronijevića, a zbog toga se sa KiM iselilo pet srpskih porodica. Dakle, jedan ranjeni ili ubijeni Srbin, a onda pet iseljenih srpskih porodica. Tako će smanjiti broj Srba na KiM - naveo je Galijašević, koji dolazak američkih vojnih instruktora na KiM posmatra u širem kontekstu.

- Ovo se ne može odvojiti od ponašanja američkih trupa prema pravoslavnom svetu, posebno prema Rusiji. Primetno je da oni tamo pomeraju i gomilaju svoje trupe. Sada su počeli i da obučavaju pripadnike KBS-a, jer oni Srbe smatraju malim Rusima. Time stvaraju nove konfliktne situacije u Evropi i to sa ciljem rešavanja vlastitog identiteta nakon poraza u Siriji i bežanja iz Avganistana - rekao je Galijašević.

SAD su, inače, najveći donator oružja lažnoj državi Kosovo. U poslednjih nekoliko godina Priština je od Amerike dobila na desetine bornih vozila sa pratećom opremom, ali i drugu vrstu naoružanja.

Osmani: Laž da je obećan povratak zemljišta Visokim Dečanima

Predsednica nepostojeće države Kosovo Vjosa Osmani kazala je da Priština neće sprovesti odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Dečane. Pojedini mediji iz Prištine su naveli da će tzv. Kosovo Dečanima vratiti oduzetu zemlju, a da će zauzvrat od SAD dobiti poziv za Samit demokratije. Vjosa Osmani je rekla da to nije tačno i najavila tužbu protiv medija koji su to objavili.

- Naši američki prijatelji nisu ti koji su ikada tražili kosovsku zemlju. Vreme političara koji su kosovsku zemlju stavili na tržište prošlo je jednom zauvek - navela je ona.

Pojedini portali na albanskom objavili su da su im izvori iz Ministarstava spoljnih poslova preneli da su za poziv tzv. Kosovu za učešće na Samitu postavljeni određeni uslovi, kao i da je navodno Osmani obećala sprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bata Kile

15.11.2021 07:43

Taman da ih poduče kako da beže, kao što su i na bliskom istoku bežali.