HAG Presuda nekadašnjem komandantu tzv. OVK Mustafi 16.decembra
Foto: Printscreen

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazala su izricanje prvostepene presude nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi za petak, 16. decembar.

Izricanje presude zakazano je za 9 časova, navodi se na sajtu Specijalizovanih veća.

Ovo će biti druga presuda tog suda, pred kojim se sudi nekadašnjim pripadnicima OVK zbog ratnih zločina nad Srbima, Albancima, Romima i drugim.  

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999 godine u logoru na imanju u selu Zlaš.

On je negirao krivicu, a ispitani svedoci su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni i prebijani skoro svaki dan i držani u štalama.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a na pojavljivanju pred sudom negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Komentari (0)

Loading