maline
Foto: Alo/Foto: RINA

Tri nedelje ranije nego što je uobičajeno u Mačvi je počela berba malina. Dok ubiraju rod proizvođači očekuju da otkupljivači objave po kojoj ceni će plaćati kilogram "crvenog zlata".

- Umesto da cenu znamo u februaru, berba je počela i sada samo predajemo malinu koju tokom dana naberemo. Navodno se "lomi" oko 250 -300 dinara za kilogram što je malo skuplje nego prošle godine, ali otkupljivači još zvanično nisu saopštili cenu, što se ne pamti da je ikada bilo - kaže Milenko Nešić, malinar iz Bogatića.

Na njegovoj njivi površine jednog hektara malina je dobro rodila i odličnog je kvaliteta zahvaljujući ulaganjima odmah po završetku prošlogodišnje berbe. Jesenas je malinjak dva puta tretirao i nekoliko puta navodnjavao tokom sušnih jeseni i zime, a obavio je i prihranu. Proizvođači koji nisu na vreme ulagali, kaže Nešić, ne mogu da očekuju visok prinos i dobar kvalitet.

maline

Foto: RINA

 

- Posle berbe u malinjaku ima najviše posla i treba dosta da se uloži. Odakle proizvođaču novac kada je otkupna cena bila oko 180 do 200 dinara? Sa tako niskom cenom mnogi malinari nisu zaradili ništa, a bilo je i onih koji nisu imali dovoljno da isplate berače - nastavio je Nešić.

Ovaj proizvođač na osnovu iskustva od preko tri decenije ocenio je da je malinarstvo "na izdisaju" te da će mnogi početi da krče malinjake ili sasvim odustati od ove proizvodnje.

Naročito se, dodaje, zbog nestabilne otkupne cene ne isplati rizik proizvodnje na većoj površini pošto je neophodno angažovati veliki broj berača, a svake godine je sve teže pronaći sezonske radnike.

- Ja hektar maline ne mogu sam da oberem već plaćam 100 dinara po kilogramu i 300 dinara za hranu. Predstoji berba kupine takođe sa jednog hektara. Oko milion dinara sam uložio na ova dva hektara, a ne znam koliko i da li ću uopšte nešto da zaradim - kazao je Nešić.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading