granični prelaz
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Kako se navodi, u prvoj fazi ovog Pilot projekta koja je danas počela, na carinskim ispostavama Kotroman i Badovinci evidentiraju se ulasci i izlasci punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom saobraćaju, a na carinskoj ispostavi Veliko Gradište u rečnom saobraćaju.

U drugoj fazi Pilot projekta, koja počinje od 17. aprila, uvođenje aplikacije počeće i na carinskim ispostavama Batrovci, Terminal Horgoš, Terminal Gradina, Preševo i Gostun.

Predviđeno je da od 15. maja 2024. godine sve granične carinske ispostave za drumski i rečni saobraćaj rade u novoj aplikaciji.

granični prelaz

Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

 

Uprava carina ističe da se u novu aplikaciju unose podaci o ulasku i izlasku punih i praznih kamiona i brodova, a zahvaljujući integraciji sa drugim, već postojećim sistemima, carinske kontrole sprovodiće se na osnovu podataka analize rizika, uz upotrebu elektronske obrade podataka.

Za sada će se putem nove aplikacije vršiti kontrola licenci za domaće prevoznike, dok kasnija faza predviđa da se na ovaj način vrši i kontrola dozvola za strane prevoznike.

U saopštenju se naglašava i da podatak da je za poslednje tri godine obrađeno gotovo šest miliona tranzitnih deklaracija, a samo u prvom tromesečju 2024. skoro pola miliona, potvrđuje da broj vozila koja tranzitiraju kroz Srbiju iz godine u godinu raste.

"Zbog toga je Uprava carina u okviru projekta 'Unapređenje tranzitnog sistema NCTS faze 5' razvila aplikaciju za evidentiranje kako punih, tako i praznih kamiona i brodova", navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading