kardiolog
Foto: Alo/Printscreen

"Nadali smo se da će broj biti manji. Od početka prošle nedelje smo imali povećan broj infarkta i kardioloških bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo, a to je da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Malo smo zatečeni! Ima malo više mlađih pacijenata, ali i oni su malo više cirkulisali", rekao je dr Mitrović za RTS.

Doktor napominje da izlazak iz toplog u hladno može da dovede do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promena, odnosno, infarkta miokarda. Prema njegovim rečima, najugroženija grupa ljudi su hronični bolesnici i hipertoničari. "Sva ova dinamika se javlja kada je u pitanju temperatura, a još imamo praznike i neadekvatnu ishranu, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih sudova i na varijacije krvnog pritiska", rekao je dr Mitrović.

Foto: Shutterstock

 

Pored kardioloških, primetan je i broj pacijenata sa gastroenterološkim problemima. Dr Mitrović je istakao da je reč o posledici "popriličnog opuštanja" kada je hrana u pitanju. "Problemi sa stomakom, sa žučnom kesom, sa pankreasom, sa jetrom. To je nekako i u skladu sa praznicima koji su bili prisutni", naveo je dr Mitrović.

Kako se zaštititi?

Prema savetu dr Mitrovića, bol u bilo kom delu tela je znak da nešto nije u redu. Ne sme da se ignoriše i potrebno je odmah javiti se lekaru. "Treba razmišljati o sebi. Kada je hladno, bolje ostanite kod kuće. Ako ne možete, polako izađite u hodnik, naviknite se na temperaturu i onda izađite u spoljnu sredinu. Što je najvažnije, kada ulazite, nemojte odmah da utrčite u kuću na 21 stepen, već ostanite malo u ulazu ili u hodniku", rekao je dr Mitrović za RTS.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading