beba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Većini građana Srbije poznati su stari načini odbrane od uroka i pokušaji da se bebe i deca uopšte, sačuvaju od zlih sila, ali mnogi stranci koji su došli u našu zemlju našli su se u čudu zbog načina na koji su im babe, dede, strine, stričevi, tetke, teče, komšije i ostala okolina delili komplimente. 

Tako je i jedan korisnik mreže "X" pomislio kako su Srbi bolno iskreni, ali i da nešto nije u redu pre svega sa njegovim detetom, a onda i sa njim, jer nije video manu koju su ostali primećivali!

"Pu, kako je ružno!", prokomentarisala je komšinica kada je prvi put videla njegovu bebu, a on je pomislio da je žena surovo iskrena, ali i nekulturna, dok mu nisu objasnili da je to način teranja uroka i da je baba imala najbolju moguću nameru! 


 
 
Čini se da ljudi tako kažu bebama da budu lepe u budućnosti i to je protiv uroka. Neki su čak rekli mojoj ćerci i usrale je kokoške. Mislim da je previše šokantno za strance poput mene koji ne poznaju kulturu. Ali malo po malo počeo sam da uživam u raznim reakcijama.

Na ovu njegovu konstataciju nadovezali su se drugi korisnici mreže, pa su davali primere sujeverja koje oni znaju: 

"Jednog dana, neka komšinica je rekla mojoj bebi: "pu pu pu". Šta je*ote pu pu pu? A to je bilo da se izbegne đavo. Mislim da ovi običaji treba da ostanu jer su tako zanimljivi", napisao je. 

"Običaj starih je da ne pričaju o lepoti deteta dok je malo, da se ne bi pokvarilo kada malo poraste. Misli se i fizički i po osobinama", objasnio je jedan korisnik mreže. 

"Kod nas se kaže: "pu, pu, što je lepa beba, govno mi na nosu". 

BONUS VIDEO: 

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading