Sneg
Foto: Privatna arhiva/Foto: RINA

Na samom vrhu te planine, Tremu, na 1.88 metara nadmorske visine krdo krava se našlo kada je počelo nevreme, a od početka oluje do pune snage vetra i snega nije bilo dovoljno vremena za meštane i vlasnike krda da ih spasu. 

Smetovi od preko pet metara i vetar nisu im dozvolili da se odmah probiju.

Nadčovečanskim naporima stočara suvoplaninskih sela Malog Krčima i Semča pored Gadžinog Hana i uz pomoć opštine Gadžin Han i Vojske Srbije, životinje su spasene.

U protekla dva dana meštani su sa planine do sela spustili polovinu krda, danas će preostalih pedesetak krava.

Jovan Miljković iz Malog Krčimira, jedan od stočara čije se krave nalaze na ispaši na Suvoj planini kazao je, da se akcija spasavanja do sada završila na svu sreću bez i jednog povređenog stočara, kao i bez izgubljene krave, uprkos surovim planinskim uslovima.

- Mi smo uspeli da se probijemo do krava još dok je nevreme trajalo, ali je bilo mnogo strašno. Duvao je užasno jak vetar, sneg je bio jedan metar, a smetovi na nekim mestima preko pet metara. Nije bilo bilo šanse da ih spustimo sa planine, jer nisu bile blizu sela, već na samom vrhu planine na Tremu, na 1.800 metara nadmorske visine - kazao je Miljković.

Prema njegovim rečima, krave su u potrazi za ispašom, kada je sneg počeo da pada, krenule ka Tremu jer jaki vetrovi tamo odnose sneg i ostaje gola trava. Trem i deo planine do koga su dospele, objasnio je Miljković, nalaze se na sasvim suprotnoj strani planine od sela Semča i Malog Krčimira.

 - U akciju spasavanja krda se na poziv predsednika opštine Gadžin Han uključila Vojska Srbije. Juče je helikopter locirao krdo na planini i vojnici su im spustili stotinak bala sena - istakao je Miljković za Telegraf.rs. 

On je kazao da su u protekla dva dana vlasnici krava uspeli da se probiju do krda i da spuste u selo polovinu krda.

- Danas će spustiti preostale krave, ali to je izuzetno naporno. Juče je grupa od 14 vlasnika morala da pređe 36 kilometara od sela Ćelija do Trema i nazad da bi spustili životinje. Pri tom se sneg na planini još nije istopio, još ima smetova i snega od jednog metra na većem delu staze kojom se kreću - naglasio je Miljković.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading