Muzej Nikola Tesla
Foto: Printscreen/Muzej Nikola Tesla

Izložbu „Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti“ je otvorio zamenik gradonačelnice grada Kruševca - Aleksandar Jovanović. Zvanicama su se obratili direktor Narodnog muzeja Kruševac - Nikola Pantelić, Ivona Jevtić -direktorka Muzeja Nikole Tesle i narodni poslanik Zoran Tomić.

Vizuali prikazani na posebno dizajniranim panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena. Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator i Teslina pumpa.

Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika „Plavog portreta“, jedinog portreta Nikole Tesle. Posetioci će moći da pogledaju i autorski film o životu čuvenog naučnika. Izložba će biti postavljena u Narodnom muzeju Kruševac od 16. avgusta do 11. septembra 2023. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading