Vesić: Srbija regionalni lider u razvoju avio-saobraćaja
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

 Vesić je naglasio da standardi, regulative i planovi razvoja koji danas postoje u domaćem civilnom vazduhoplovstvu pokazuju zašto je Srbija lider u regionu u razvoju avio-saobraćaja i zbog čega najuspešnije kompanije lete iz naše zemlje, a sve veći broj putnika prolazi kroz naše aerodrome.

„To je zasluga svih vas i vizije predsednika Aleksandra Vučića - da od Srbije stvara modernu zemlju, otvorenu ka svetu“, poručio je ministar Vesić.

 Podsetio je i da je Srbija među malim brojem zemalja koje imaju bogatu tradiciju u vazduhoplovstvu, što potvrđuje i Uredba o saobraćajnim spravama koje se kreću po vazduhu, iz 1913. godine.

Dodao je i da je kralj Aleksandar Кarađorđević itekako razumeo važnost avio-saobraćaja i razvijao avio industriju, a prilikom posete Parizu 1910. godine postao i prvi Srbin koji je leteo avionom.

 Obeležavanje 7. decembra kao Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva usvojeno je 1994. godine, u okviru obeležavanja pola veka od potpisivanja Кonvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, poznate kao Čikaška konvencija, koja je dala osnovu modernom avio-saobraćaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading