NEVEROVATNO OTKRIĆE Milan pronašao fosile puževa, a onda usledio šok (FOTO)
Foto: RINA

Zaljubljenik u arheologiju i davna vremena, Milan Božović iz Кosjerića, poseduje jedinstvenu kolekciju na kojoj bi mu pozavideli i veliki muzeji. Na obroncima obližnjih planina, gde su i dokazano boravili Rimljani, kroz svoje arheološke avanture pronašao je brojne predmete, keramiku staru čak i dve ipo hiljade godina.

NEVEROVATNO OTKRIĆE Milan pronašao fosile puževa, a onda usledio šok (FOTO)

Foto: RINA

 

 

- Prve stare predete duboko ispod zemlje pronašao sam na padinama planine Povlen. Moji prvi primerci koje sam našao bili su fosili Nerineje, to su ostaci malih puževa koji datiraju verovali ili ne iz doba dinosaurusa. Zapitao sam se šta je ovo, kada su mi objasnili da je to staro 20 miliona godina ostavilo me u čudu", rekao je Milan za agenciju.

Ovi pronalasci motivisali su Božovića da nastavi proučavanje ovog terena, a podaci do kojih je došao u literaturi ostavili su ga bez teksta.

NEVEROVATNO OTKRIĆE Milan pronašao fosile puževa, a onda usledio šok (FOTO)

Foto: RINA

 

 

- Na prostoru gde se mi nalazimo, gde je sada Кosjerić, nekada je bilo Panonsko more zbog toga je ovo mesto bogato tim fosilima, koje sam ja uspeo da pronađem. Zatim, u pet okolnih sela pronađeno je čak i pet alki za koje se pretpostalja da su služile za vezivanje barki, kazao je za agenciju, Milan Božović.

Na teritoriji Кosjerića brojni ostaci sećaju i na život Rimljana, a golim okom na pojedinim mestima su vidni ostaci njihove putne infrastrukture.

 

Ovde je bila raskrinica puteva, iako je kraj brdovit Rimljani su ih gradili i njima posle prolazili svojim dvokolicama. Mnogi moji prijatelji su knjige pisali o tome. Međutim, ono što takođe malo ko zna, da je na prostoru čitavog Zlatiborskog okruga najveće nalažište starih alata koji su oni u to doba koristili, novčića koji danas nemaju veliku materijalnu vrednost, ističe Božović.

- Nedaleko od Кosjerića nalazi se Stari Grad, u kom su i danas vidiljive karaule koje su služile Rimljanima tokom rata. Danas je to lokalitet koji svakondnevno arheolozi iz Srbije ispituju.

Moj plan je da u dvorištu napravim mali muzej u kom će se nalaziti svi eksponati koje sam ja pronašao. Кad dođu Nemci, Austrijanci da vide kako istorija našeg kraja seže daleko, daleko u prošlost, zaključio je Milan.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading