SLEDI ZNAČAJNA PROMENA VREMENA Prava zima u Srbiju stiže nakon ovog datuma
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Od 17. novembra sledi promena sinoptike uz pogoršanje s padavinama dok bi sa severoistoka moglo doći do kratkotrajnog spuštanja vrlo hladnog vazduha. Verovatnoća jačeg zahlađenja za sada stoji na negde oko 40 odsto, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Od nedelje sledi kratkotrajna stabilizacija te će do naredne srede jutra biti umerno hladna, ponegde uz pojavu magle i prizemnog mraza. Dani pretežno sunčani i relativno topli uz maksimume od +12 do +15,a u sredu ponegde nad fenskim delovima regiona i oko +18 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Samo u predelima gde se magla i niski oblaci duže zadrže maksimum će biti oko +9 stepeni Celzijusa.

- Oko 16. novembra numerički modeli signaliziraju izmeštanje jezgra anticiklona ka širem prostoru Skandinavije i Baltika. To bi za posledicu imalo nadiranje vlažnog vazduha sa Atlantika, dok bi u isto vreme po istočnoj periferiji tog anticklona ka nama usledio prodor osetno hladnijeg vazduha.
Od načina kako će se ova dve vazdušne mase kombinovati zavisi i kako će se vreme ponašati krajem naredne nedelje - piše meteorolog.

Ukoliko sekundarni ciklon nad Jadranom bude u takvom položaju da u svoju cirkulaciju “uhvati” barem deo hladnog prodora nad nama će uslediti prvo jače zahlađenje ove jeseni i snega osim na planinama može biti i u nizijama, posebno na istoku regiona, kaže Čubrilo.

- Ukoliko ciklon bude drugačije pozicioniran i hladnoća ode dalje od nas uslediće umereno zahlađenje koje će sneg doneti samo nekim planinama.

Jutarnji proračuni GFS-a i kontrolnog ECMWF-a su vrlo hladni i daju opciju gde bi snega bilo i u nizijama, dok je operativni ECMWF topliji i nema tu količinu hladnog vazduha kao ova dva - navodi se.

Ukoliko do zahlađenja i dođe ono verovatno neće biti duže od 2-3 dana nakon čega bi malo otoplilo. Međutim krajem ovog i početkom sledećeg meseca za sada postoje relativno visoke šanse za konkretnije u dugotrajnije zahlađenje, prognozira Čubrilo.

On dodaje da je sve sigurnije da od 16.11. sledi značajna promena vremena koja nas sigurno uvodi i režim češće pojave padavina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading