PAPRENO! Ko odlučuje koliko će koštati ekskurzija? Nastavnici i roditelji podeljeni
Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Uvek je bilo potrebno izdvojiti više novca za ekskurziju, jer je mnogo toga uključeno u proces organizacije-deo novca ide hotelima, deo za prevoz, a deo turističkim agencijama.

Uglavnom između šest i osam odsto od cene ide agencijama. Visoke cene ekskurzija i rekreativnih nastava opravdavaju se „dodatnim troškovima”, poput dnevnica nastavnicima, učiteljima i lekarima za boravak sa decom, kao i „visokih poreza i doprinosa koje se plaćaju državi” za svakog od njih što uvećava minimum 20 do 30 posto ukupnu cenu putovanja.

Veliki praznik, ako imate ćerku obavezno uradite ovo! - Alo.rs

Jedan od najvećih troškova su dnevnice za one koji vode decu na put. To dnevno iznosi od 150 do 500 dinara po učeniku. Porez i doprinosi u minimalnom iznosu za njih su 57 odsto.

Da li bi se nastavnici odrekli dnevnica u korist svojih đaka ili ako bi bili plaćeni bar u visini dnevnica državnih službenika na njihovim putovanjima?

Dragi Lukić iz sektora za prostevu GO Vračar kaže da se uvek vodi ovakva polemika kad krene sezona ekskurzija.

Visoke temperature, a u toku dana pljuskovi sa grmljavinom - Alo.rs

- Ekskurzije se planiraju po većima, po svakim razredima. Kad se formira Savet roditelja, imate po jednog predstavnika svakog odeljenja. Jedno od pitanja kojim se bave je nadoknada za ekskurzije. Konkretno, u Zemunskoj gimnaziji verovatno dugo nije bila ekskurzija, negde nas ne dočekuju blagonaklono u inostranstvu i to je uzeto u obzir. Verovatno se jedan roditelj pobunio protiv dnevnica i priča je dospela u medije. Mislim da bi naknade za ekskurzije trebalo uvesti nastavnicima kao ugovor o delu, neoporezovani deo, pošto se ionako bave teškim poslom, a na ekskurzijama gotovo i da ne spavaju - kaže Lukić.

Snimak nevremena u Zrenjaninu - Alo.rs

 

- Svake godine je ista priča jer nismo u stanju da to rešimo. Nisu javne nabavke kad izaberete najskuplju ekskurziju, plus dodatni troškovi. To vam je više od 70.000 dinara. Savet roditelja se sigurno pripremi kako će i na koji način da glasaju. Dnevnice su mnogo veće od uobičajenih. Deca koja se vode su punoletna i zna mnogo dobro kako će se ponašati na ekskurziji. Odgovornost bi morala da bude i na njima i na školama.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading