SPECIJALCI KOSOVSKE POLICIJE BLOKIRALI SRPSKE PLANINARE: Alpinisti celu noć proveli na Brezovici
Foto: Pixbay

Kako se navodi, istovremeno su dva autobusa sa još stotinak planinara iz Srbije zaustavljena u Štrpcu i nije im dozvoljen put do Ski centra, gde je trebalo da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine.

Oko 120 planinara iz različitih krajeva centralne Srbije, ali i sa severa KiM, trenutno su blokirani u Ski centru Brezovica od strane specijalne jedinice Kosovske policije koja im ne dozvoljava da krenu dalje, iako je čitava manifestacija ranije prijavljena Kosovskoj policiji.

Prema rečima Radeta Kneževića, predsednika Planinarskog društva "Kopaonik", noćas ih je o zabrani obavestio komandir policije u Štrpcu, Dragan Ivanović, da bi jutros to učinili i specijalci koji su došli i ne dozvoljavaju im odlazak iz hotela.

Komandir Policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović rekao je za RTV Kim da nije ovlašćen da daje izjave jer je čitav slučaj u nadležnosti Regionalne policije u Uroševcu.

Iz Regionalne policije Uroševac potvrdjeno je da je zahtev alpinista za penjanje odbijen.

- Zahtev svih alpinista, ne samo iz Srbije, je odbijen. Nikome nije dozvoljeno da se penje na Šar planinu - navodi se u pisanom odgovoru portparola policije Kenana Veseljija.

Prištinska Koha takođe prenosi da je zahtev planinara za penjanje na Šar planinu odbijen. Veselji nije objasnio zašto planinarima nije dozvoljeno da se penju.

Ovim povodom Kancelarija za KiM je ocenila da je takva vrsta ograničavanja slobode kretanja najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, "osim kada su planinari srpske nacionalnosti".

- Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na KiM da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi - ističu u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading