ISTORIJSKA NEPRAVDA ZA JUGOSLAVIJU Protiv naše reprezentacije dogodio se najveći skandal u fudbalu - evo šta se stvarno desilo u Montevideu
Printscreen

Do početka Mundijala u Kataru ostalo je tačno mesec dana. Fudbalska groznica polako trese celu planetu, pa tako i našu naciju. 

Prvo Svetsko prvenstvo odigralo se 1930. godine u Montevideu. Gotovo vek kasnije, rezultat ostvaren u prestonici Urugvaja (treće mesto) najveći je uspeh naše reprezentacije. Ko zna, možda bi Jugoslavija postala prvak sveta, da se nije dogodila verovatno i najveća nepravda u istoriji fudbala u polufinalu protiv selekcije domaćina.

MOĆNI MENTALITET POBEDNIKA Piksi objasnio ONU čuvenu rečenicu, temelj svih uspeha "orlova"

Zanimljivo, da je Jugoslavija tada na startu takmičenja igrala protiv Brazila, 92 godine kasnije izabranicima Dragana Stojkovića Piksija rival će ponovo biti "karioke".

Ekipa Boška Simonovića tada je priredila senzaciju i izbacila Brazil (2:1), kojeg su svi videli na krovu sveta.

Šta se sve dešavalo u Montevideu? 

Te 1930. godine ceo turnir igrao se na jednom stadionu a takmičenje je počelo i pre nego što je stadion završen. Kvalifikacije nisu postojale, već su se timovi pozivali, a u učestvovalo je ukupno 13 reprezentacija.

Jugoslaviju je predstavljala ekipa sastavljena od srpskih fudbalera i jednog Makedonca (Teofilo Spasojević).

JUGOSLAVIJA 1930:

Milovan Jakšić, Milan Stojanović, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Ljubiša Stefanović, Dragomir Tošić, Milorad Arsenijević, Branislav Hrnjiček, Teofilo Spasojević, Ivan Bek, Momčilo Đokić, Blagoje Marjanović, Božidar Marković, Dragutin Najdanović, Branislav Sekulić, Aleksandar Tirnanić, Đorđe Vujadinović; selektor: Boško Simonović

Hrvati su odlazak na Mundijal bojkotovali zbog spora zašto je Fudbalski savez Jugoslavije iz Zagreba bio preseljen u Beograd.

Posle pobeda nad Brazilom, Jugoslavija je deklasirala Boliviju sa 4:0 i onda je usledilo čuveno polufinale protiv Urugvaja.

Najveća nepravda u istoriji fudbala

Jugoslavija je od Urugvaja izgubila 6:1, što i nije bilo preveliko iznenađenje imajući u vidu da je Urugvaj u to vreme bio vodeća fudbalska nacija i aktuelni olimpijski šampion.

Ipak, veliko je pitanje šta bi se dogodilo da je meč bio regularan i da je ekipa predvođena kapitenom Milutinom Ivkovićem imala isti tretman kod sudija kao domaćin. Arbitar Almeida Rega ostao je crnim slovima upisan u istoriju našeg fudbala.

Rezultati naše reprezentacije:

Jugoslavija - Brazil 2:1 (2:0)

(Tirnanić 21, Bek 30 - Žoao Koeljo Neto Preguinjo 62)

Jugoslavija - Bolivija 4:0 (0:0)

(Bek 60, 67, Marjanović 65, Vujadinović 86)

Urugvaj - Jugoslavija 6:1 (3:1)

(Sea 18, 67, 72, Anselmo 20, 31, Iriarte 61 – Vujadinović 4)

Čist gol Jugoslavije nije priznao, dozvolio da se igra nastavi kada je lopta izašla u aut, a lokalni policajac je dodao Urugvajcima koji su u nastavku akcije zatresli našu mrežu...

I dan danas smatra se da je tada načinjena najveća nepravda u istoriju Mundijala.

Da su Urugvajci bili spremni na sve samo kako bi osvojili titulu svedoči i podatak iz finala. Pred meč između Argentine i Urugvaja, najvećeg rivalstva južnoameričkog fudbala, glavni sudija Johanes Langenus tražio garancije da će posle finala moći da najbržim mogućim putem stigne do broda koji bi ga bezbedno vratio nazad za Evropu. Jednostavno, Belgijanac nije želeo da ima ikakvog posla sa temperamentnim Južnoamerikancima, a u finalu je na kraju bilo 4:2 za domaćina.

Teško je očekivati da Srbija u Kataru ponovi uspeh iz Montevidea, ali ko sme da se kladi protiv Piksijevih "orlova"?

Inače, u osmini finala moguć je novi okršaj Srbije i Urugvaja...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading