EVO ŠTA IM JE UBRIZGANO U RUKU Pojavile se lažne vakcine protiv korona virusa!
EPA/Tolga Bozoglu

Što se grupe prevaranata tiče, oni su uhapšeni krajem juna, a prema dokumentima koji su zaplenjeni tokom njihovog hapšenja, zaključeno je da je najmanje 812 osoba primilo lažne vakcine protiv virusa korona.
Prevarantska kriminalna grupa delovala je u glavnom gradu Ugande Kampali, a činile su je najmanje dve medicinske sestre i muškarac koji se predstavljao kao lekar. Medicinske sestre su uhpšene, ali je „lekar“ pobegao i još uvek nije uhapšen.

Tokom hapšenja zaplenjene su bočice s lažnim cepivom vrlo slične onim koje proizvodi „astra zeneka“ indijski Institut za serume. Vlasti Ugande poslale su nekoliko bočica u Indiju na proveru, a zauzvrat su dobili odgovor da te bočice nisu proizvedene u Indiji i da navedeni institut nema nikakve veze sa sumnjivim cepivima koji se diluju po Ugandi.

Postojao je trenutak neizvesnosti jednom kad je utvrđeno da je cepivo lažno jer se nije znalo što su prevaranti ubrizgavali žrtvama u ruku. Ipak, nakon provedene hemijske analize vlasti su utvrdile da je reč zapravo o vodi i da je sadržaj „cepiva“ bezopasan.

 

Vlasti Ugande pozvale su žrtve da se ponovno vakcinišu, ali ovaj put na legitimnim mestima i potpuno besplatno.

 

Od izbijanja pandemije novog korona virusa u Ugandi je zabeleženo 90.000 slučajeva zaraze i više od 2.400 smrtnih slučajeva, međutim, kako je u toj zemlji testiranje na korona virus vrlo slabo, strahuje se da je stvarno stanje znatno gore.

 

Proces vakcinacije stanovništva u toj zemlji odvija se katastrofalno sporo, čemu doprinosi i neadekvatna dostava cepiva preko UN-ova programa za deljenje vakcina Kovaks koji je usmeren prema siromašnim zemljama sveta. Čitav taj traljavi proces prouzrokovao je ogromne redove u centrima za vakcinaciju i omogućio prevarantima da zarade na ljudima koji se pošto-poto žele vakcinisati i zaštititi od opasnog virusa, prenosi RT.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading