sporazum sa Ugandom
Foto: Alo/Predsedništvo Srbije

Sporazum između Srbije i Ugande potpisan u Beogradu prošle nedelje udahnuo je novi život malo poznatom, a zapravo dugogodišnjem i sve plodnijem partnerstvu između dve zemlje, a koliko je navedeni sporazum značajan za obe strane, približili su Odrek Rvabvogo, predsednik Predsedničkog savetodavnog komiteta Ugande za izvoz i industrijski razvoj, i Bratislav Stoiljković, trgovinski predstavnik Ugande za jugoistočnu Evropu.

Kako su obojica istakli za Euronjuz, dolazak predsednika Ugande Joverija Musevenija u srpsku prestonicu, kao i sastanak koji je imao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem značajno je doprineo promovisanju prijateljskih i bratskih odnosa između dve zemlje, ali i spajanju obostranih privrednih dobara, trgovine, turizma, obrazovnih sistema i sporta. 

Sporazum sa Ugandom

Foto:privatna arhiva

 

- Za Ugandu u kojoj dominira poljoprivreda agresivan rast prihoda od izvoza identifikovan je kao kritičan za njen ekonomski oporavak i krajnji cilj dalje industrijalizacije ove istočnoafričke zemlje. Srbija se pojavila kao važan, iako na prvi pogled iznenađujući izbor za partnera. Obično, kada je u pitanju trgovina, afričke zemlje imaju tendenciju da fokusiraju svoje napore na mesta kao što su Velika Britanija ili EU, sa kojima mnoge imaju dugo uspostavljene veze, ali ovo uopšte nije toliko drugačije - naveo je Rvabvogo, a potom dodao da bliski odnosi Srbije i Ugande nisu ništa neobično i novo.

Sporazum sa Ugandom

Foto: Alo!

 

- „Novi“ potez Ugande prema Srbiji nije ništa neobično. Dve zemlje već imaju dugogodišnje veze koje sežu do osnivanja Pokreta nesvrstanih (Non-Aligned Movement), čije je osnivanje pomogla Srbija kao deo bivše Jugoslavije. Od Pokreta nesvrstanih do „Otvorenog Balkana“, pokret prolazi kroz oživljavanje poslednjih godina, jer mnoge zemlje žele da ostanu neutralne i van progresivno rastućih i polarizujućih borbi za moć između Istoka i Zapada. Ovakvim zemljama Pokret nesvrstanih nudi i sigurno utočište i mrežu koja datira još iz doba Hladnog rata, a danas predstavlja spremni klub zajedničkih veza - zaključuje on.

Sporazum sa Ugandom

Foto: Alo!

Uganda hub tek početak

U srcu naše prestonice, u Beogradu na vodi, prošle nedelje je i zvanično  otvoren jedinstveni koncept, spoj restorana, prodavnice i izložbenog mesta inspirisan Ugandom, a kako Stoiljković otkriva, to je tek početak. 

- Otvaranje čvorišta Ugande uslediće na drugim ključnim lokacijama, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Dubai. Sporazumi potpisani u Srbiji prošle nedelje postavljaju temelje za sve ostalo i udahnjuju novi život jednom malo poznatom, a zapravo dugogodišnjem i sve plodnijem partnerstvu.

Sa druge strane, Stoiljković ističe da su sporazumi sa Srbijom odličan potez koji Ugandi omogućava vezu sa evropskim i balkanskim tržištem. 

Sporazum sa Ugandom

Foto:printksrin

 

- Srbija takođe nudi jedinstvenu kapiju ka tržištima koja su tako dugo bila nedostupna Africi. U jedinstvenoj poziciji sa potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini (FTA) sa EU, Turskom i UAE, ova balkanska zemlja nudi jedinstvenu ulaznu tačku za proizvode Ugande kao što su kafa, sveži proizvodi i kakao. Regionalna mini-šengenska inicijativa „Otvoreni Balkan“, čiji je deo Srbija, samo dodatno proširuje tržišni potencijal. Kada se uspostavi direktna transportna veza između Beograda i ugandskog ključnog transportnog čvorišta Entebe, što avio-kompanije „Er Srbija“ i „Uganda erlajnz“ nameravaju da urade kroz kod-šer sporazum sledeće godine. Tim potezom nastaje nova, direktna komercijalna i kargo ruta od Afrike do Evrope i dalje ka svim regionalnim partnerima Srbije u FTA - rekao je Stoiljković, a potom najavio poslovne prilike koje očekuju našu zemlju.

- Uganda ima jedno od najbrže rastućih medijskih tržišta na svetu koje pokreće stanovništvo sa prosečnom starošću od 17 godina. Srpski medijski sektor i filmska i TV industrija dominiraju balkanskim regionom, ali tamo nemaju dovoljno prostora za širenje. U Beogradu postoji građevinski i infrastrukturni bum, a slično je i u Ugandi. Štaviše, Uganda je komplementarna ekonomija Srbiji, što znači da jedna ekonomija proizvodi ono što druga ne proizvodi i obrnuto. Klima u Srbiji ne dozvoljava da u bilo koje doba godine uzgajate nijedan ananas, bananu ili zrno kafe. U Ugandi ovi proizvodi mogu rasti tokom cele godine. Zbog toga dve ekonomije nisu konkurenti na globalnom tržištu, a to znači da mogu mnogo da ponude jedna drugoj - zaključio je Stoiljković. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
kole

10.08.2023 07:38

Ne vidim onu bolesnicu Brnabicku. Usrala se gadura jer je crnja doneo zakon po kome se osudjuju na smrt sve pedercine i lezbejsture. Ruka mu se pozlatila na potpisanom zakonu.

Rada

10.08.2023 07:57

Srbija koristi svoje višedecenijske dobre odnose i ima šansu za odličnom razmenom proizvoda i usluga sa Ugandom.

Ana

10.08.2023 07:58

Ovaj sporazum je os velikog znacaja za nasu zemlju

Ana

10.08.2023 08:02

Sporazum ce ubrazati ekonomski rast zemlje i ojacati privredu.

Ana

10.08.2023 08:03

Nakon ovog sporazuma nasa zemlja ce biti ekonomski jaca i stabilnija

Igor

10.08.2023 08:03

Srbija će uvek graditi prijateljstva sa svima i jačati ih koliko god je to moguće i to je politika koja će se ubuduće sprovoditi

Ana

10.08.2023 08:04

Sporazum od izuzetnog znacaja za nasu zemlju.

sanja

10.08.2023 08:29

Uganda je Srbiji iskren prijatelj. Saradnja izmedju ove dve drzave je na visokom nivou.

vera

10.08.2023 08:31

Srbija produbljuje i širi svoje prijateljske odnose. Velika je stvar nakon toliko vremena obnoviti prijateljstvo sa Ugandom.

mima

10.08.2023 08:32

Uganda je naš prijatelj kao I pouzdan partner I sa njima imamo pored odličnih odnosa I dobru saradnju.