mihailo
Foto: Alo/Foto: Massnori Josida

Konferencija „Uganda Connect: Samit Uganda-Balkan“ održana u Beogradu donela je niz značajnih političkih, privrednih i ekonomskih odnosa između Ugande i naše zemlje, a ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, istakao je važnost ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje. 

mihailo

Foto: Massnori Josida

 

- Izgradnja digitalne infrastrukture i ulaganje u talente i obrazovanje su nam jedni od prioriteta. Povezali smo matične objekte svih osnovnih i srednjih škola na brzi internet. Naime, kroz projekat Povezane škole, u njima je izgrađena lokalna mreža čime je brz, bezbedan i pouzdan pristup internetu, putem WiFi i LAN mreže u školi dobilo 95% učenika od ukupnog broja učenika u Republici Srbiji - naveo je Jovanović, a potom dodao da su rezultati Srbije prepoznati i od strane eminentnih međunarodnih institucija, pa je u izveštaju UN za 2022. godinu, koji prati razvoj elektronske uprave, Srbija svrstana među 10 zemalja sveta koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti, dok je našu zemlju Svetska banka rangirala na 4. mesto u Evropi u oblasti digitalne transformacije.

Osim toga, ministar nije krio optimizam kada je reč o planiranim finansijskim dostignućima za ovu godinu. 

- U 2022. godini je izvoz IKT usluga bio rekordnih 2.7 milijardi evra, dok izvoz IKT usluga u prvih pet meseci 2023. godine iznosi 1,34 milijardi evra, što predstavlja rast od 40,9% u odnosu na isti period prošle godine. Zato smo optimisti da bismo u 2023. godini mogli da dostignemo i iznos od 4 milijarde evra izvoza IKT usluga - zaključio je ministar Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading