Predsednik Museveni
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Nj. E. Museveni naglašava da Uganda proizvodi gotovo sve poljoprivredne proizvode i to na najzdraviji, organski način: od voća i povrća, mesa, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i žitarica, kao i eteričnih biljnih ulja.

„Drago mi je da vam predstavim organske, sveže, hranljive poljoprivredne proizvode iz Ugande. Naši proizvodi se uzgajaju na malim gazdinstvima sa velikom pažnjom na pripremi, jer to je ono što jedemo i deo je porodičnog nasleđa. Naši poljoprivrednici ne proizvode kulture samo radi posla, oni to rade jer je to njihovo nasleđe koje je sada postalo važno i za trgovinu“, poručio je predsednik Museveni predstavnicima Vlade i potrošačima na tržištu Republike Srbije.

„Mi imamo samo 45 miliona ljudi, ali imamo mogućnost da nahranimo 200 miliona ljudi i više, s obzirom na plodnu zemlju i sve veće tehničko znanje naših mladih ljudi“, podvukao je on, dodajući da su „takođe na velikom tržištu u razvoju Istočne Afrike i šireg afričkog zajedničkog tržišta koje sada čini područje od 1,4 milijarde ljudi. Za 10 godina, afričko tržište će biti jedno od najvećih na svetu sa mladima koji će sve više trošiti.“ 

Predsednik Museveni se zahvalio predsedniku Srbije, Njegovoj Ekselenciji Aleksandru Vučiću što mu je, prilikom nedavne posete Ugandi ministra trgovine u Vladi R. Srbije g. Tomislava Momirovića, uputio posebnu poruku pozivajući ga u Otadžbinsku Republiku Srbiju.

„Doći ću sa delegacijom od 60 privrednika i predstavnika kompanija koji će vam predstaviti našu hranu i druge proizvode. Želeli bismo da budu partneri sa vašim kompanijama kako bi više ulagali u poljoprivredni sektor u Ugandi“, pozvao je on.

Predsednik Museveni je takođe sa zadovoljstvom konstatovao da je Republika Srbija već pokazala interesovanje za ugandske ananase, kafu, žitarice, cveće, mlečne proizvode i proizvode od banana.

„Obavezujemo se da ćemo vam ponuditi sve podsticaje u vezi zemljišta, poreza, kao i pristup većem tržištu Afrike“, uverio je on.

„Nastavićemo da unapređujemo saradnju koje imamo sa vama i bivšom Republikom Jugoslavijom od 1963. godine kada smo otpočeli bilateralne odnose, podržavajući jedni druge. To će ojačati misije oba naša naroda, institucija i čovečanstva.”

Predsednik je takođe zatražio da „Uganda Airlines“ započne partnerstvo sa „Er Srbijom“ kako bi dve kompanije mogle da ubrzaju poslovnu, turističku i ličnu razmenu. „Podstičem vas da iskoristite trgovinsko čvorište koje smo nazvali Uganda Connect kako biste odatle direktno mogli da naručujete naše proizvode, kao i da dođete i posetite našu zemlju. Ovaj poslovni centar se nalazi u Beogradu na vodi. Molimo vas da ga redovno posećujete kako biste se upoznali sa našom hranom i kulturom“, rekao je on.

„Zahvaljujem se i trgovinskom predstavniku Ugande, gospodinu Bratislavu Stoiljkoviću koji je veoma vredno radio na otvaranju novog mosta za trgovinu i investicije između privatnih sektora Ugande i Srbije i pomogao da proizvodi Ugande dođu u vaše maloprodajne objekte“, zaključio je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading