EU REAGOVALA NA KRIZU Oglasili se nakon dramatične situacije na Jarinju
Alo.rs/M.J.

Usred dramatičnih dešavanja na graničnom prelazu između severa KiM i centralne Srbije, gde se pripadnici Specijalnih jedinica Rosu iživljavaju nad srpskim stanovništvom, oglasili su se i predstavnici Evropske unije koji su, potpuno očekivano, uputili apel obema stranama, i Beogradu i Prištini, da se suzdrže od jednostranih akcija, iako su krizu izazvali upravo predstavnici vlasti takozvane države Kosovo.  

Na smirivanje tenzija pozvao je portparol Evropske unije Peter Stano, koji je ukazao na to da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

- Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujući i slobodu kretanja i tablice - istakao je Stano odgovarajući na pitanje Tanjuga o trenutnoj krizi na Jarinju, istovremeno podsetivši da se u Beogradu trenutno nalazi specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, kao i da se on poslednjih sati čuo sa političkim liderima u Prištini povodom situacije.

- EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit građana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine - zaključio je Stano, prenosi Sputnjik. 

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao "akcija ili reakcija na nešto".

- Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištine videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotnom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu - poručio je Stano.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading