HAOS NA JARINJU! SRBI U OPASNOSTI Pristigla još jedna jedinica naoružana do zuba! Oklopna vozila ROSU blokirala sever Kosova
Alo!

Sve to je izazvalo uznemirenost Srba na Kosovu, koji su sa oko 400 vozila krenuli ka administrativnim prelazima.

ROSU pojačava svoje prisustvo na Jarinju. 

Srpski oklopnjaci krenuli ka Jarinju

Srpski oklopnjaci krenuli su ka Kosovu. Oko 10 oklopnih vozila se uputilo ka Jarinju i Leposaviću. Narod koji je na barikadama čeka njihov dolazak.

Takođe, situacija na Jarinju se pogoršava. Pripadnici specijalne jedinice ROSU prošlo je kroz Zvečan i uputilo se ka Jarinju.

Srpski narod provešće noć na Jarinju

Građani su u toku dana postavili šatore, što pokazuje njihovu odlučnost da ostanu tokom noći na Jarinju.

Oni će ostati na magistralnom putu Jarinje-Leposavić tokom cele noći. Upalili su vatru i greju se.

HAOS NA JARINJU! SRBI U OPASNOSTI Pristigla još jedna jedinica naoružana do zuba! Oklopna vozila ROSU blokirala sever Kosova

M.J.

 

ROSU krenuli u pregrupisavanje na prelazu Brnjak

Trinaest borbenih vozila od kojih su dvoje napred razbijači za barikade, krenuli su večeras ka Brnjaku. 

Pre nekoliko sati grupa građana je na Jarinju, gde borave tokom celog dana, razvila transparent na kome piše: Dobro došli u Zajednicu srpskih opština.

Obraćanje ministra lažne države Dželjaja Svečija

Ministar unutrašnjih poslova lažne države Kosovo Dželjaj Svečlja rekao je da će Priština nadoknaditi štetu nanetu Albancima iz tzv. Preševske doline "koja je prouzrokovana uspostavljanjem mera sa probnim tablicama.

- Ova odluka ima veze samo sa reciprocitetom. Naći ćemo način za nadoknadu svake štete nanete Albancima u Preševskoj dolini, rekao je Svečlja.

NOVA AKCIJA ROSU NA KOSOVU

Na prelazu Brnjak u toku je pregrupisavanje pripadnika ROSU.  Borbena vozila krenula su kao Brnjaku.

Predsednik Vučić se obratio javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

On je objasnio da albanska strana ne poštuje dogovore i da u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga.

Vučić ponudio predlog rešenja za krizu na severu Kosova

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je ponudio predlog rešenja za postizanje kompromisa u vezi sa novonastalom situacijom na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije, ali je albanska strana odbila taj predlog.

Srušio se albanski dron

Albanski dron koji je nadletao sever Kosova i Metohije, srušio se danas u okolini opštine Zubin Potok

Kurti: Tablice nisu naša želja, to je nametnula druga strana

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da oduzimanje srpskih tablica na Kosovu i Metohiji nije bila želja Prištine, već nešto što je nametnuto "s druge strane", misleći na Srbiju, piše Koha

Kurti je u Skupštini rekao da će, sve dok, kako tvrdi, građani Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku "RKS".

HAOS NA JARINJU! SRBI U OPASNOSTI Pristigla još jedna jedinica naoružana do zuba! Oklopna vozila ROSU blokirala sever Kosova

EPA

 

Rekao je da je kosovska policija danas preduzela "neophodne akcije i konfiskovala sve nevažeće tablice" na administrativnim prelazima.

On je dodao da je 15. septembra istekao sporazum o tablicama postignut u okviru Briselskog sporazuma i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica sa oznakom KS.

"Očekujem da će svi građani ispravno razumeti, danas počinje primena sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom. Registarske tablice nisu naša želja, već to nameće druga strana", rekao je Kurti.

KFOR raspoređen

Kosovska policija i trupe KFOR -a raspoređene su na autoputevima do severnog prelaza sa Srbijom, na Jarinju.

Pripadnici tzv Vojske Kosova nadgledaju okupljene građane, a područje nadleću helikopteri.

HAOS NA JARINJU! SRBI U OPASNOSTI Pristigla još jedna jedinica naoružana do zuba! Oklopna vozila ROSU blokirala sever Kosova

Tanjug/Ap

 

Građani zarobljeni na Jarinju počeli su peške da prelaze granicu između Kosova i Srbije

Pripadnici Rosu sa dugim cevima 

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Ovako izgledaju probne kosovske tablice

Tablice su papirne i moraju da budu istaknute na vidno mesto sa leve strane auta, napred i nazad.

 

 

Rakić na Jarinju: Pozivam predsednika Vučića da reaguje

Čelni ljudi Srpske liste došli su jutros na administrativni prelaz Jarinje da daju podršku okupljenim Srbima, nakon pojavljivanja specijalnih prištinskih jedinica Rosu.

Počelo oduzimanje tablica

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.
Prema informacijama izveštača RTS-a, osiguranje se naplaćuju pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih.

Kako Kosovo onlajn saznaje KO saznaje još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

"Mi nemamo odgovore iz Kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju", rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz Kosovske policije potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana "počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama".

"Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom", istakao je Petković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
lala

20.09.2021 15:29

Sta cekami , od Boga milost , to nema kod siptara !

Zoran

21.09.2021 02:28

Izgovor siptara su tablice a ustvari.to Im.je maska za okupaciju.i.ulazak.vojno.na sever Zar se ne secamo da je ona fuksa Kramon ohrabrivala i.podsticala siptare da udu vojno.na sever... Naravno.da su dobili.podrsku.od zapadnih .zemalja . NAS jedini.prijatelj Stoltenberg .nema tu.moc da NATO OBEZBEDI POVLACENJE OBZIROM.NA SIMULOVANI RAZLOG KOJI.CE SIPTARI ODRZAVATI BEZ OGRANICENJA PRICOM O TABLICAMA I PRICOM DA POLICIJA MORA OSTATI NA SEVERU RADI OBEZBRDJENJA SKIDANJA TABLICA ..