SUĐENJE EKIPI VELJKA BELIVUKA Lalić odgovara Budimiru: ''Tvoja žena je vozila BMW 5 bez dana radnog staža''
Foto: Alo.rs

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića počelo je u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

POČELO SUĐENJE BELIVUKOVOJ EKIPI Miloš Budimir postavlja pitanja svedoku okrivljenom Srđanu Laliću!

Ispitivanje okrivljenog svedoka Srđana Lalića nastavlja Miloš Budimir.

15:00 - Lalić: "Bolje da si se bavio statistikom nego ubistvima"

Lalić: Apsolutno sam siguran da si Lazaru Vukićeviću nasilno gurnuo dršku od metle u anus. Siguran sam da si Mitiću metalnom četkom strugao mošnice.

Budimir: To si siguran, a ovo drugo nisi siguran? Ako je bio tu treba da se seća. Evo na primer, za Gligorijevića.

Lalić: Za Gligorijevića sam siguran da si bio ti.

Belivuk: Kako možeš da budeš tako nesiguran da si 122 puta rekao nesiguran?

Lalić: Bolje da si se bavio statistikom nego ubistvima.

Budimir: Ja se ubistvima nisam bavio.

Lalić: U ovakvom predmetu, sa ovoliko krivičnih dela, ja ne mogu da budem apsolutno siguran o svemu. Za ono što nisam siguran, ja se ogradim. Sad mi postavljaš pitanja, zato to služi, sad mi spomeni svaki od 122 slučaja, pa da raščivijamo.

Budimir: Ti ćeš da praviš lapsuse i to je to. Da li si koristio internet za pripremu uvodnog izlaganja?

Lalić: Odakle mi internet?

Budimir: Bio si kući. Bio si na slobodi.

Lalić: Nisam.

Budimir: Da li si gledao spise predmeta i koliko puta?

Lalić: To postoji u spisima predmeta. Dva puta sam gledao spise predmeta iz pritvorske jedinice. Optužnicu sam čitao više puta, a slušali smo je i ovde više puta.

Budimir: Da li si koristio prostor na stadionu ispod južne tribine.

Lalić: Ekskluzivno ja ne, ali mi da - ti, ja, Veljko, Marko.

Budimir: Ja sam jednom bio tamo na tvoj poziv, ne znam da li se sećaš. Da li sam imao ključ? Lalić: Nisi, ja sam imao. Prostorom su se služili navijači.

14:50 - "Lalić me je vređao"

Sudija je Budimiru objasnila da su mu omogućene slušalice, kako bi na mestu odakle postavlja pitanja jasno mogao da čuje Lalića, s obzirom na to da se na prethodnom ročištu žalio da ga ne čuje, te je Lalić morao više puta da ponavlja.

- Sudija, pre svega imam nešto da kažem u vezi sa prethodnim suđenjem. Prilikom mog ispitivanja, ako ste primetime, Lalić me je vređao, a ja njega nisam uvredio nijednom rečju. Ne znam šta misli da će da laže i izmišlja. Ako ja njega uvredim, kaznite me maksimalnom novčanom kaznom, a ako on uvredi mene ili bilo koga, kaznite i njega - rekao je Budimir.

Budimir: Prošli put je Lalić rekao da će ostali svedoci saradnici sigurno da pričaju o Perenčeviću. Lalić je rekao da će sigurno da priča o tome. Zašto izvrće, zašto je kad ga je Miljković pitao kako zna, rekao da pretpostavlja da će ostali da pričaju o tome?

Lalić: Pretpostavljam, je l' ti lakše? Ubeđen sam u to.

Budimir: Rekao si "video sam kada je tvoj drugar ubacivao u gepek", 22. decembar, kada pričaš o kalašnjikovima, a onda kažeš da je pratnja organizovana, a da si ti išao napred.

Lalić: Nisu se ubacivala u vožnji, nego kada se stajalo.

Budimir: To je vezano za oružje iz Loznice.

Lalić: Miljković i ja smo opservirali i kuću i dvorište. Krenuli smo prvi kao čistač.

Budimir: Pitao sam, za Veljka Banovića, odakle smo slikali, gde je to bilo na Gornjem Milanovcu. To su 862 kvadratna kilometra, gde tačno?

Lalić: Ne znam tačno, nisam bio, ali mogu da opišem kuću, pomoćne objekte, njega kako ste slikali kako puši cigaru. Neko od vas trojice je slikao, ne znam tačno ko. Video sam te slike. Mogu sve da opišem, terasa, orman na terasi.

Budimir: Kako znaš da je njegova kuća?

Lalić: Zato što je bio na slikama, a znam i sa ranijih fotografija na skaju, gde se sam slikao. Prepoznao sam i terasu na kojoj ima ormar.

Budimir: Da li bi mogao da nam pokažeš na mapama.

Lalić: Nisam siguran, ali bih 100 posto mogao da prepoznam kuću, mogu i da je opišem. Ona je nekih stotinak metara od glavnog puta.

Budimir: 23. decembra si rekao, u vezi sa brisanjem sa snimaka sa stadiona da je jedan od portira prijatelj braće Budimir?

Lalić: Vi ste mi rekli

Budimir: Da li je još neki portir moj prijatelj?

Lalić: Ne znam. Budimir: Da li si se rukovao s nekim portirom?

Lalić: Moguće.

Budimir: Je l' ti prijatelj?

Lalić: Nije.

Budimir: Znači ovaj što se ja pozdravim s njim mi je prijatelj, a ovaj što se ti pozdravljaš s njim nije ti prijatelj. Da nije tvoja majka zakopala pare kod mog oca na plac?

Lalić: Ne, ali je tvoja žena tvoje pare. Imala je "Skaj". Pričali smo o tome, vozila je "BMW" bez radnog staža.

14:45 - Draganić trpi jake bolove

Na početku suđenja sudija je rekla da je dobila izveštaj iz Okružnog zatvora u kojem je navedeno da optuženi Vlade Draganić ima problem da lumbalnim delom kičme u vidu jakim bolovima, te da mu se dozvoli da tokom suđenja može da ustaje.

Potom je za govornicu izašao okrivljeni saradnik Srđan Lalić, a pitanja nastavlja da mu postavlja optuženi Miloš Budimir.

14.40 - Sudsko veće u sudnici

Sudija počela sa prozivkom prisutnih zamenika tužioca, optuženih, njihovih branilaca, oštećenih, kao i svedoka-saradnika.

14.00 - Optuženi stižu u sud

Veliki broj pripadnika Žandarmerije obezbeđuje Specijalni sud. Upravo je nekoliko policijskih marica dovezlo optužene.

Podsetimo, na prošlom suđenju je sa ispitivanjem okrivljenog svedoka završio Marko Miljković, a započeo Miloš Budimir.

Takođe, na prošlom ročištu je ukinut pritvor okrivljenom Mijatu Simeunoviću i zamenjen merom napuštanja boravišta uz obavezu da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja Policijskoj stanici Barajevo.

SUĐENJE EKIPI VELJKA BELIVUKA Lalić odgovara Budimiru: ''Tvoja žena je vozila BMW 5 bez dana radnog staža''

Foto: Printscreen

 

 

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i pripadnici njegove grupe negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading