Abazović: U manjinskoj vladi nema mesta za DF i DPS!
EPA/ Skupština Crne Gore

 

Koalicija "Crno na belo" predložila je na današnjoj pres konferenciji u Crnoj Gori model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

"Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nisam siguran", naglasio je Abazović.

Jutjub/ MINA

 

Istakao je da bi u modelu manjinske vlade koju predlažu bilo mesta i za aktuelne ministre, kao i da bi voleo da koncept koji predlažu podrže i DF i DPS.

Abazović je kazao da nisu razmišljali ko bi mogao biti premijer, jer prvo treba videti da li imaju potrebnu podršku, kao i da su najviše kontakata o konceptu manjinske vlade imali sa Socijalističkom narodnom partijom. Rekao je da će SNP zauzeti stav na stranačkim organima i da bi volio da dobiju njihovu podršku.

Druga opcija, kako je naveo, bila je da se ide na izbore, ali da je Glavni odbor GP URA sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

Abazović je ocenio da je Vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali da rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Pročitajte...

POLITIČKA KRIZA NE JENJAVA Pada crnogorska vlada? 

Rekao je da su došli do predloga koji je njihovo autentično rešenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rešenje.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", istakao je.

"Nikad nećemo podržati politički kukavičluk, mi nudimo model za koji smatramo da je moguće rešenje. Nikome ga ne namećemo, to je moguće rešenje koje će biti ponuđeno 81 poslaniku i ako je moguće da ga podrži najmanje 49 poslanika", dodao je Abazović.

Jutjub/ MINA

 

Ako ne može da se reši situacija, izbori ostaju kao čisto rešenje, kazao je predsednik Građanskog pokreta URA.

"Ako nas koncept dobije podršku, možemo podneti inicijativu kad god hoćemo, ako nas koncept ne prođe, neka je podnese ko hoće", dodao je.

Abazović je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da nema ništa ni protiv Demokrata ni Demosa. "Što se tiče opozicije, tu je malo situacija drugačija, ne mogu sad da nacrtam kako bi ta vlada izgledala".

"Mislim da će do kraja sedmice reći svi jasni stav, na osnovu čega cemo zaključiti da li ideja ima podršku", rekao je Abazović.

Kazao je da se ne bi opterećivao rokovima trajanja vlade i da li će to biti do 2024, već da će ona zavisiti od funkcionalnosti.

Abazović je rekao i da je još uvek pobornik ideje da će stići "neke dobre vesti" iz Sjedinjenih Američkih Država po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

 

Komentari (0)

Loading