Masovni protesti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izvršni direktor “GEA group AG” Stefan Klebert rekao je da nema mnogo nade.

- Zaista nisam siguran možemo li zaustaviti ovaj trend, mnoge stvari bi trebalo promeniti vrlo brzo, kazao je Klebert.

“Bloomberg” navodi da su temelji nemačke industrijske proizvodnje pali kao domine, a prenosu B92. SAD se udaljavaju od Evrope i žele da se takmiče sa svojim transatlantskim partnerima, dok Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasitni kupac nemačke robe.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokracija.

Obrazovni sistam, koji je nekada bio moćan, simbol je dugoročnog nedostatka ulaganja u javne usluge, navodi “Bloomberg”.

Istraživački institut Ifo procenjuje da će opadanje matematičkih veština koštati ekonomiju oko 14 triliona evra proizvodnje do kraja stoleća Nemačka još ima veliki broj malih kompanija, ali zbog zastoja reformi nije jasno kako bi mogla usporiti industrijski pad.

- Nismo više konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoj, zaostajemo”, rekao je ministar finansija Kristijan Lindner za “Bloomberg” početkom meseca.

Jedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija i to direktno zbog gubitka ruskog gasa. Prelazak na čist vodik je još nesiguran, a na svakih 10 kompanija, jedna planira obustaviti proizvodnju, navodi “Bloomberg”.

I Kina stvara probleme nemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za nemačkom robom, dok s druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje nemačko tržište, posebno tržište električnih automobila.

Proizvođači solarnih panela zatvaraju fabrike, jer se utrkuju s kineskom konkurencijom koja ima pomoć države, navodi “Bloomberg”.

Izvršni direktor Ebm-Papst Gruppe Klaus Geisderfer je kazao da postoji i problem kada je reč o radnoj snazi. “U roku od jedne decenije radno sposobno stanovništvo će biti premalo da bi ekonomija mogla funkcionirati kao danas, istakao je on.

Bloomberg

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading