EGZODUS IT STRUČNJAKA IZ RUSIJE Moskva razmišlja o zabrani zbog iseljavanja oko 100.000 informatičara iz zemlje
Shutterstock

To je rekao ruski ministar digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija Maksut Šadaev.

SRBI POLETELI ZA ŠUŠKAMA, PA SE POKAJALI... Gazde kukaju zbog bahatih Rusa!

"Analiziramo li dva talasa odlaska informatičara, do 10 procenata zaposlenih u informatičkim kompanijama napustilo je državu i nije se vratilo. Mnogi su se vratili, ali oko 100 hiljada informatičara je izvan zemlje", rekao je Šadaev, prenosi portal Index.hr.

Rekao je da je 80 odsto tih ljudi i dalje zaposleno u ruskim kompanijama i da je protiv toga da im se zabrani rad na njihovim trenutnim lokacijama u inostranstvu.

Prvi talas iseljavanja dogodio se ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u febrauaru objavio pokretanje vojne operacije, dok je drugi usledio nakon što je naredio delimičnu mobilizaciju rezervista.

EGZODUS IT STRUČNJAKA IZ RUSIJE Moskva razmišlja o zabrani zbog iseljavanja oko 100.000 informatičara iz zemlje

Foto: Printskrin

 

Evropska unija većini Rusa koji su bežali nije dopustila ulazak na svoju teritoriju pa su mnogi potražili utočišta u susednim zemljama, bivšim sovjetskim republikama.

Vlada i parlament raspravljaju o zakonu koji bi zabranio iseljenicima nastavak rada za ruske kompanije. Veruju da će to sprečiti one s prigovorom savesti da ostanu u inostranstvu. Rasprave se trenutno vrte oko toga koji bi sektori trebali da budu izuzeti iz zabrane.

Nedostatak ruskih IT stručnjaka nedavno je doveo do toga da su oni zvanično oslobođeni regrutacije za služenje vojnog roka. Međutim, mnogi Rusi ne veruju obećanjima Kremlja i radije se drže podalje od svoje otadžbine.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading