"STIŽE MAJKA SVIH KRIZA!" Čovek koji je predvideo sve detalje poslednje krize najavio je kataklizmu ekonomije!
EPA/ALTEA TEJIDO

Norijel Rubini, ekonomista koji je stekao nadimak Dr. Dum, nakon što je vrlo precizno predvideo sled događanja u finansijskoj krizi 2007.-2008. godine, sada je napisao članak za "Proyect Syndicate" u kojem je najavio "stagflacijsku krizu duga".

U članku je sad više pesimističan nego kad je najavljivao dramatičnu financijsku krizu. Rubinijeva predviđanja treba čitati vrlo pažljivo jer, kao što je napisao Nobelovac Pol Krugman, ono što je u 2005. i 2006. pisao Rubini "činilo se preteranim", ali je "čak premašeno stvarnošću".

Sada je ključna Rubinijeva teza kako su godine stimulativne fiskalne i monetarne politike dovele globalnu ekonomiju na pruge usporenog voza koji vozi prema kombinaciji usporenog ekonomskog rasta i visoke inflacije. Takvu stagflaciju već smo videli, podseća Rubini, u 1970-im godinama, ali sada smo k tome suočeni sa spiralom dugova, što će centralne banke dovesti u nemoguću poziciju.

EPA/ALTEA TEJIDO

 

Razvijene zemlje i tržišta u nastajanju ulaze na nepoznatu teritoriju sporog rasta i visoke inflacije u kombinaciji s ekstremnim nivoima zaduženosti. Tako nešto još nije zabeleženo u savremenoj ekonomskoj istoriji jer, u pravilu, stagflacija ne dolazi uz krizu duga. U 70-ima je tako inflacija, ako ništa drugo, smanjila nominalnu vrednost dugova s fiksnim prinosima u razvijenim zemljama. Za razliku u krizi 2007.-2008. godini, visok nivo zaduženosti bio je otponac pucanja balona na tržištu nekretnina, ali su prateća finansijska kriza odnosno krah kreditnog tržišta odveli ekonomiju u smeru deflacije. Sada se uz fiskalne i monetarne stimulanse generiše inflacija te uz ogroman nivo dugova, pogotovo javnih, stvara „majka stagflacijskih dužničkih kriza u godinama koje dolaze“, napisao je Rubini.

EPA/ALTEA TEJIDO

 

Prema Roubinijevom mišljenju podsticajne fiskalne i monetarne politike nastaviće naduvavati imovinske i kreditne balone. Znakovi upozorenja u ovom trenutku više su nego očigledni: vrlo visoki odnosi cena i zarada na deonicama, niske premije rizika, naduvane vrednosti kuća i tehnološke imovine, iracionalni optimizam prema tzv SPAC kompanijama (special purpose acquisition companies), bujanje kripto sektora, korporativni dugovi visokih prinosa, kolateralizirane dužničke obveze, private equity i „meme deonice“, spekulativna trgovina deonicama ne dnevnoj osnovi… Ovaj bum će u jednom trenutku, najavljuje Rubini, doživjeti svoj „Minski trenutak“ (trenutni gubitak samopouzdanja na tržištima), a centralne banke biće prisiljene na zatezanje  Onda - sledi lom!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading