NAJJEFTINIJE JE NAJBOLJE Dr Dunjić tvrdi da je spavanje na jednoj vrsti dušeka i jastuka isto kao da ležimo na anteni
Foto: Printscreen

Od jutra do mraka izloženi smo različitim zračenjima, pre svega od mobilnog telefona, uređaja bez kojeg više ne idemo ni u WC. Koliko je ovo zračenje opasno, ali i koje druge stvari koje imamo u domovima su štetne, a da toga nismo ni svesni, u Jutarnjem programu na TV Prva je objasnio lekar integrativne medicine dr Slobodan Dunjić.

On je prvo istakao da držanje određenih stvari ispod kreveta može biti štetno kao spavanje na mašini za rendgensko zračenje, ali i da nikako nije dobro držati mobilni telefon pored kreveta.

"Sva ta zračenja koja su nam u okruženju, od rutera, telefona koje držimo pored glave... Juče je bio članak u novinama gde kažu koliko mi trošimo sirovu naftu za patike, za puno stvari u našem okruženju koje su pune uranijuma. Držimo neke izvore zračenja u svom okruženju, koji su jako bliski. Druga stvar, normalno da se nećemo odreći mobilnog telefona, bez toga ne možemo da živimo, ali postoji zloupotreba, mi više koristimo telefon, igramo se, to je nama postala igračka.

Osim mobilnog, zrači i punjač, definitivno ne treba da punimo telefon u spavaćoj sobi. Ta zračenja su, normalno, manje štetna za mene zato što moje ćelije polako odumiru, ali za decu koja su u razvoju, za devojke koje imaju hormonski disbalans, ti niskofrekventni talasi utiču na njihove hormonske statuse i te ćelije u nekom trenutku mogu da pođu u nekom pogrešnom pravcu".

Zračenje krivac za brojne bolesti

Dr Dunjić je istakao da su upravo različita zračenja kojima smo izloženi razlog zašto u poslednjih desetak godina imamo sve više novih bolesti.

"U poslednjih deset godina imamo neke nove bolesti, koje ranije nismo imali. I mi se sad čudimo, od pandemije, pa do nekih novih bolesti, autizma, dijabeta, kancera, sve je to nešto novo, pa se pitamo odakle to dolazi. To je nešto što nam se promenilo u okruženju. Naši stari, ako ne bi spavali, oni bi uzeli jastuk, bacili bi ga kroz prozor, promenili bi slamaricu, na neki način bi indirektno rešavali svoj problem sa spavanjem, sa umorom, a mi ništa ne radimo, mi prihvatimo to kao da je normalno, a iz dana u dan tonemo".

Doktor je upozorio da elektromagnetni stres kojem smo izloženi dovodi do disbalansa u organizmu, ali da do pojave prvih simptoma može da prođe od pet do 15 godina.

Radioktivni "otpad" 

Ono što možda još više brine je da uređaji nisu jedini koji nas zrače, te da svako od nas ima barem nekoliko stvari u spavaćoj sobi koje nam uništavau zdravlje.

"Nisu u pitanju samo aparati, može da bude jastuk, dušek, cipele, koferi, tašne koje držimo ispod kreveta. Definitivno, ne smemo ništa od tih stvari držati u svom okruženju jer kada legnemo, mi smo tu sedam-osam sati, to utiče na naše ćelije, dovodi do depolarizacije ćelijskih membrana i ulazi u jedan disbalans".

Ukoliko imate posteljinu ili jastuke od "loših" materijala – na primer, perja ili memorijske pene, neće pomoći ni da ih držite u fioci ispod kreveta – dr Dunjić kaže da neki materijali mogu da zrače od tri do šest metara i da to ne zaustavljaju čak ni zidovi.

Jedna od možda najopasnijih stvari koje gotovo svi imamo kod kuće je ruter, za koji dr Dunjić savetuje da ga isključite od 11 do dva ujutru, kako ne bi uticao na lučenje melatonina.

"Baš ta noćna značenja su štetnija nego dnevna jer u svakom trenutku imamo neki poremećaj pažnje, na neki način restartujemo hipofizu koja je glavni softver svih naših dešavanja u organizmu. Kada spavamo, mi nemamo promene u okruženju i onda imamo taj štetniji efekat. Imamo rutere koje treba isključiti jer u nekom periodu između 10-11 sati do dva ujutru je neki pik lučenja hormona melatonina, zato su štetna ta zračenja noću. To je hormon od kog zavisi rad našeg mozga, štitne žlezde, srca i našeg imuniteta, zato je jako bitno i kada legnemo".

Ako ste nakon ovog upozorenja doktora Dunjića ostali zbunjeni na čemu onda treba da spavate, ako su već opasni neki jastuci i dušeci, on je pojasnio kakve treba kupovati.

"Najjeftiniji jastuci i dušeci su najbolji. Treba izbegavati ove nove materijale, imamo nove hemijske supstance, koje nisu dovoljno ispitane. Jedan od materijala koji su noviji i nisu dovoljno ispitani su memorijske pene".

Lekar integrativne medicine pojasnio je da roditelji koji primećuju da se deca cele noći vrte po krevetu treba da znaju da je to posledica izloženosti zračenju.

"Deca spavaju na lošim materijalima, koji su na mestima zračenja. Spavaju tako što stave glavu na dušek, izbace guzu na gore i celu noć se šetaju po krevetu kao pokvarena kazaljka na kompasu. I mi se pitamo što dete ne spava celu noć, to je zato što dete traži mesto gde nema zračenja. Plišane igračke i plastiku ne treba držati u krevetu, plastika se pravi od granulata koji se pravi od nafte. Treba birati i blage boje posteljine jer jarke boje – jarka crvena, plava – sadrže pigmente bakra i drugih teških metala i bukvalno spavate na anteni".

Dr Dunjić je na kraju istakao da ne smemo da zaboravimo da redovno pijemo vodu, ali i da moramo više vremena da provodimo u prirodi, gde se vrši depolarizacija tih ćelijskih membrana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading