VEKOVIMA SRBI KORISTE OVAJ LEK: Pregršt cvetova  korovske biljke zaustavlja i koronu
Foto: Youtube/Printscreen

Zlatni zvinčac je lekovita biljka koja raste u predgorjima Altaja. Ima protivupalno, regenerirajuće, antivarikozno dejstvo.  Lekovita svojstva ima gotovo cela biljka - list, cvet, stabljika i koren, ali se uglavnom koristi nadzemni deo. Pre 2 hiljade godina, lekari su verovali da zvinčac štiti od bilo kog smrtonosnog otrova: treba skuvati šaku njegovih cvetova i popiti odvarak, ili bar samo sažvaćiti suve ili sveže cvasti.

Zvinčac ima:

holeretičko, hepatoprotektivno, antitoksično, antiseptičko, antiinflamatorno, zaceljujuće, antipiretičko, tonizirajuće dejstvo.

Biljke roda zvinčac poznate su čovečanstvu od davnina i do danas se aktivno koriste u medicini u zemljama jugoistočne Azije (B. chinensis, B. falcatum) kao hepatoprotektivna sredstva. U oficinalnoj, a ranije u narodnoj medicini, vrste zvinčca su poznate kao dobra holeretička sredstva za lečenje bolesti jetre i žučne kese.

Zvinčac se koristi za unutrašnju i spoljnu upotrebu.

Kod hepatitisa i bolesti jetre, prehlade i groznice koristi se infuz:

3 kašičice suve trave preliti sa 1 šoljom ključale vode, ostaviti 4 sata. Infuz se uzima 1/3 šolje 3 puta dnevno pre obroka. Trajanje tretmana je 3 – 4 nedelje.

Važno je znati da se zvinčac uzima pre obroka, jer nakon uzimanja infuza počinje aktivno da se luči žuč, digestivni sokovi pankreasa i želuca.

Tonizirajući čaj od zvinčca ima prijatan ukus i aromu.
Za pripremu čaja, prelijte 1 kašiku suve biljke sa 1 šoljom ključale vode, ostavite 5 minuta, dodajte med po ukusu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading