SOK I MED OD ČUVARKUĆE - Protiv uhobolje, anemije i kožnih bolesti
Foto: Shutterstock

Sastav i lekovito delovanje čuvarkuće:

Najbolji prirodni lek za uhobolju:

Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubne opne i gubitka sluha. Njen sok rastvara višak skorele smole u uhu i uopšteno smanjuje bol.

Mnogi su se uverili da deluje bolje nego kapi, a čak je i neki pedijatri preporučuju za decu. Da bi se njom lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Moćan je lek za kožne bolesti i rane:

Čuvarkuća ima slično delovanje aloe veri, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblogu od prerezanog lista.

Sok od čuvarkuće:

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crevnih parazita.

Može se piti ili grgoljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine. Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

SOK I MED OD ČUVARKUĆE - Protiv uhobolje, anemije i kožnih bolesti

Foto: Shutterstock

 

 

Sok od čuvarkuće dobijate jako jednostavno, tako što sameljete listove biljke u blenderu (što sitnije), a zatim isti procedite kroz gazu. Dok blendate ovu biljku, možete dodati i mali vode zbog gustine mase u blenderu.

Čuvarkuća u medu:

Ova smesa uspešno leči miome i ciste na maternici te probleme sa štitnom žlezdom. Deluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumerenosti u jelu i piću. Pomešana s vrućom vodom, smesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu.

Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dve kašičice.

Kako pripremiti čaj od čuvarkuće:

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popijte čašicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.

Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja. To je logična posledica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje trebaju izbegavati čuvarkuću.

Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading