IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci
Potrebno je:

5 kg brašna tip 500

5 kašika šećera
3,900 l tople vode
150 g ili 100 g svežeg kvasca ili suvog kvasca
2,5 kašike soli
4 kašike rakije

Priprema

U veliku vanglu stavite kvasac, šećer i na kraju 3 litre vode tople. Kada se kvasac istopi kao i šećer polako uz mešanje dodajte brašno polovinu. Dodajte soli i rakiju. Sve sjedinite.

Dodajte vodu i na kraju ostatak brašna. Testo bi trebalo da bude za nijansu gušće nego za uštipke. Ali samo za nijansu. Drvenom vrjačom krenite da lupate testo. To je kada kako bih rekla mešate teato od vrha činije ka sredini. Kao da skupljate testo sa zida vangle. Ujedno okrećite vanglu u pravcu kazaljke na satu. Tako mešajte 10 minuta. Morate alarm da navijete. Ostavite prekriveno da narasta da se duplira.

Opet isto izlupajte testo 10 minuta. Potezima od ivice ka unutra pa na gore. Stavite sada da narasta do ivice vangle. Namažite uljem ruke dobro. Vadite komad veličine teniske loptice i rukama razvucite u mekiku.

Samo nemojte da pritiskate da mnogo jer neće biti vazdušaste. Onako sve izrađujte ovlaš. Stavite u duboko ulje i pržite dok ne dobijete zlatno žutu boju. Mera je prava vašarska. Oni to zovu jedna tura testa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading