Niko ih ne voli: Poslušajte ove savete i rešite se podočnjaka
Foto: Shutterstock

U takvim situacijama čak mi make-up puno ne pomaže, no umesto da se bavite prikrivanjem problema, puno je bolje poraditi na uklanjanju njegovog uzroka.

1. Promenite prehrambene navike

Ako su vam oči često natečene ili imate osećaj kao da se koža oko njih pretvorila u 'jastučiće' obratite pažnju šta jedete i pijete. Slane namirnice i alkohol deluju na zadržavanje vode u organizmu i natečenost. Njihovim izbegavanjem brzo će se smanjiti 'kesice' ispod očiju i otečenost celog područja. Uz to, izbegavanjem slane hrane i alkohola na duže staze sigurno će se stesati i linija, pa je to još jedan dobar razlog da u prehranu uvedemo više voća i povrća i puno zdrave tečnosti.

2. Ne trljajte oči

Trenje koje nastaje pri trljanju očiju može uzrokovati nastanak tamnih mrlja, odnosno pigmentaciju kože oko očiju. Uz to, na taj način koža postaje i crvena pa ćete izgledati kao da ste plakali.

3. Obavezno spavajte na jastuku

Ako spavate na ravnom, bez jastuka, velika je mogućnost da će se višak vode u organizmu nakupiti i u područje očiju, te ćete se probuditi podbuli. Poduprite se jastukom (ili s dva) kako bi cirkulacija bolje radila i smanjila otečenost oko očiju.

4. Zaštita, zaštita, zaštita

S godinama koža prirodno postaje tamnija oko očiju, pa kako biste preduhitrili gene, ali i štetan uticaj spoljnih faktora (sunce, hladnoća, vetar, sneg...) zaštitite kožu kvalitetnom kremom sa zaštitnim faktorom (najmanje 30!) – čak i zimi. Izbegavajte direktan kontakt s očima. Sunčevi zraci mogu dodatno da potamne kožu oko očiju, što podočnjake čini još uočljivijima i ružnijima!

5. Prst kao makeup alat

Ako nanosite korektor ili puder na lice prstima, činite to nežnim pokretima prstiju kako ne biste iziritirali ovo osetljivo područje. 

6. Hladni oblozi od čajnih vrećica

Ako ste taman završili s ispijanjem čaja, iskoristite priliku i stavite isceđene kesice na 10 minuta u zamrzivač, pa ih nanesite na kapke. Zavalite se u naslonjač, dignite noge na povišeno (radi bolje cirkulacije) i odmarajte 15-ak minuta. Najidealniji su zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otekline, a biljni čajevi poput kamilice sadrže čestice koje smiruju upalu i crvenilo.

7. Nabavite kremu s retinolom

Koža oko očiju vrlo je tanka i osetljiva pa joj je potrebna ciljana njega. Kreme na bazi vitamina C i K posvetliće tamne krugove, retinol će 'obrisati' sitne bore oko očiju, a kofein i krastavci kao glavni sastojci u kremama prirodni su borci protiv natečenosti. Ne odustajte od krema jer nekima treba barem dve-tri nedelje da se pokaže njihovo pravo delovanje!

8. Nabavite neti-pot

Izrazito tamni podočnjaci mogu biti posledica alergija, posebno na gluten. No i sezonske alergije na polen ili druge alergene mogu uzrokovati nastanak podočnjaka pa je neti pot, posudica za ispiranje nosa, vaš saveznik u održavanju higijene nosa i tako posredno smanjuje posledice alergija. No, trajni izraženi podočnjaci razlog su za posjet liječniku ili dermatologu. Osobe s alergijama često imaju manjak vitamina B6, B12 ili folne kiseline, bitnih za metaboličke funkcije i stvaranje krvnih zrnaca, što se na kraju reflektuje na licu.

9. Obavezno skidajte makeup

Ne postoji nijedan dovoljno dobar izgovor da na kraju dana ne skinete temeljno šminku s očiju. I najmanji ostatak šminke na koži može izazvati iritacije, te podstaći cirkulaciju na to područje, a time i otečenost. Čak i ako se radi samo o maskari ili korektoru, uklonite šminku pre spavanja i nanesite kremu s retinolom.

10. Zamrznite kašiku - za ujutru!

Uzmite dve metalne kašike, stavite ih pod mlaz vode i odmah zatim u zamrzivač. Ujutro ih izvadite i okrugli deo kašike prislonite na kapke barem 5 minuta pre nego počnete da se spremate za posao. Hladnoća će smanjiti otečenost i relaksirati osetiljivo područje oko očiju – pa nakon toga možete naneti omiljeni makeup.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading