Vremena nikod dosta: Ovi trikovi će vam pomoći da budete brži i efikasniji u kuhinji
Foto: Shutterstock

Kako biste stigli da svojim ukućanima svakog dana poslužite ukusna kuvana jela i istovremeno izašli iz kuhinje pre odlaska na spavanje, Srećna vam predstavlja prečice koje će vam omogućiti i jedno i drugo.

Jednom nedeljno planirajte obroke za sledeću nedelju

Ljudi koji se bave organizacijom vremena tvrde da ćete najviše vremena uštedeti ako radite jednu stvar - planirate obroke. Jednom nedeljno, najbolje za vikend, sedite sa porodicom i isplanirajte obroke za nedelju pred vama. Uzmite papir i olovku ili otvorite beleške na telefonu ili kompjuteru i izdvojite 15 minuta za brainstorming. Uključite članove porodice i neka svako iznese nekoliko predloga, lakše ćete doći do ideja i nećete morati sve sami, a svi će biti zadovoljni.

Možete ispisati obroke prema danima, unapred vodeći računa o tome kojih dane ćete imati više ili manje obveza. Tako možete rasporediti obroke zavisno od toga koliko vremena vam je potrebno za njihovu pripremu. A ako vam se slučajno promene planovi, uvek možete jednostavno zameniti dane i obroke.

Neka vaš nedeljni plan bude šarolik i pun raznovrsnih namirnica. Vodite računa o tome da barem jednom nedeljno jedete varivo i ribu, a barem jednom nedeljno isplanirajte i neki bezmesni obrok. Kada pred sobom imate nedeljni plan, ređe će se dogoditi da pet dana zaredom jedete testeninu.

Napravite spisak najdražih jednostavnih i brzih recepata

Kad planirate nedeljni raspored obroka, obavezno ubacite nekoliko onih koji se brzo i jednostavno pripremaju, za dane kad vi lično nemate vremena ili volje za kuvanje. Umesto da svaki put guglate brze i jednostavne recepte, okupite sve svoje recepte na jednom mestu. Sačuvajte ih u poseban folder na rečunaru ili ih obeležite na Pinterestu ili Instagramu, zavisno od toga gde tražite inspiraciju. Ako ipak više volite da imate sve u opipljivom obliku, namenite posebnu svesku u koju ćete zapisivati već isprobane i dobre brze recepte.

Unapred pripremite deo namirnica ili koristite neke gotove sastojke

Za dane kada ništa ne postižete, pojednostavite proces kuvanja. Na primer, umesto da sami mesite njoke, kupite gotovu testeninu ili, umesto da gubite vreme na ljuštenje i seckanje povrća, kupite već isečeno i zamrznuto povrće.

Kvalitet zamrznutog povrća garantuje to što se povrće bere i zamrzava u trenutku optimalne zrelosti pa ne morate da brinete da li će ono istruliti, osušiti se ili promeniti boju od stajanja. Uvek možete imati savršeno sveže povrće nadohvat ruke.

Budite kreativni s ostatcima hrane

Umesto da bacite ostatke hrane, možete ih sačuvati u zamrzivaču i iskoristiti ih ponovno sutra za drugo jelo. Trik je u tome da namirnice odvojite u posebne posudice i tako ih zamrznete. Zatim razmislite s kojom drugom namirnicom ih možete kombinovati. Na primer, ostatke piletine nasecite na trakice i ubacite u salatu, pirinču dodajte još neki sastojak i napravite brzinski rižoto i slično.

Ćufte u paradajz sosu koje su vam preostale kada ste ih jeli sa krompir pireom uvek možete zamrznuti i pojesti sa kuvanom testeninom ili pirinčem. Tako nećete doslovce jesti isti obrok kao juče, a nećete ni ponovo gubiti puno vremena na pripremu. Ostatke hrane možete pretvoriti u potpuno novo jelo, a to je puno bolja opcija nego da završe u smeću.

Ponekad je dopušteno i "varati"

Koliko god mi voleli da sve ide po planu, nekad ćete doći s posla i jednostavno vam neće biti do kuvanja. Dopustite sebi i svojoj porodici takozvani “cheat day” i odmorite se od kuvanja, jer je i to skroz u redu.  

Danas nam je dostupan mali milion aplikacija za naručivanje i dostavu hrane preko kojih možemo naručiti skoro svako jelo bilo koje svetske kuhinje i dobiti ga na kućni prag. Vaše je samo da se zavalite na kauč i pričekate da vam dostavljač pozvoni s najdražim jelom kojim ćete se vi i vaši najdraži počastiti.

Koliko god se pokušavamo držati svih ovih saveta za uštedu vremena za kuvanje, budite spremni i na improvizaciju. Naši  rasporedi uvek se menjaju pa slobodno prilagodite planove kvanja kako vama najbolje odgovara. A kad vam kuvanje dosadi, na samo klik od vas je ukusan obrok koji na vaš prag stiže dok kažete “keks”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading