Niste sigurni da li je sve u redu u vašoj vezi? Postavite sebi ova pitanja
Foto: Pexels

 To može biti i u prijateljstvu i u porodici, ali je nekako najčešće u romantičnim vezama. Često dođete u određenu situaciju kada se preispitujete da li je vaš partner stvarno onaj pravi. Anksioznost u vezi je stvarna pojava, a događa se i najboljima.

Kada želite da se rešite tih loših osećanja, nikada nemojte izabrati lakši put rešavanja problema, a to je svađa ili ćutanje. Uvek, ali apsolutno uvek, o svakom problemu razgovarajte s drugom stranom, koliko god teško bilo.

Ni ćutnja ni svađa vam neće pomoći – osećaćete se gore i nećete ništa rešiti.

Psihoterapeut Ketrin Šafler, u jednom od svojih članaka, navela je četiri pitanja koja si treba postaviti kada se susretnemo s teskobnim preispitivanjem i nesigurnošću u vezi.

Ova pitanja određuju kvalitet vaših odnosa s partnerom.

1. Vidiš li me?

Svi želimo da budemo viđeni. Na osobi s kojom smo svaki dan možemo videti vidi li nas, sluša li nas ili razmišlja o nečemu drugom. To se lako primeti.

Zapitajte li se gleda li vas kad je s vama i kada pričate? Pamti li ono što pričate i sluša li vas?

Ako vas neko ne gleda i ako u njegovim očima ne vidite iskrenost i ljubav, s njim se nećete moći ni istinski povezati. Shvatićete da vam fali jedan veliki deo. Ako vas uz to ni ne sluša niti mu je bitno šta vi govorite, u tu vezu sumnjate s razlogom. Partneru onda nije dovoljno stalo, i to vam daje do znanja s tim.

2. Da li ti je drago što sam ovde?

Jeste li ikada u bioskopu, kafiću ili restoranu videli par koji sedi zajedno za stolom i ne pričaju nego i jedno i drugo bulje u svoje telefone? Realno gledajući, takvi parovi, koji ne pričaju nego gledaju u telefone ni ne treba da idu nigde zajedno. Mogu da izađu i sami na večeru, njima partner ni ne treba.

Kada to primetite, shvatićete koliko je to uobičajeno.

Ako ste s nekim u vezi, on ne bi trebalo samo da primeti da ste vi tu već bi i trebalo da brine o vama. Ako zajedno izađete, onda ćete zajedno i pričati, smejati se, uživati, a neće svako da gleda u mobilni.

Ako vi i vaš partner oboje visite na telefonu kada izađete zajedno onda vam je ili dosadno, ili nemate o čemu da pričate. Takva veza će postati monotona, a ubrzo bi moglo doći do prevare ili raskida. Pripazite na takve znakove.

3. Jesam li ti dovoljan ili treba da budem bolji u nečemu?

Postoji toliko mnogo stvari zbog kojih možete osećati anksioznost u vezi. Neko vam može pružiti ljubav, može vas slušati i gledati u vas, ali vi i dalje imate osećaj da na neki način niste dovoljno dobri. Prepoznajete taj izraz razočaranja u partnerovim očima, ili nemir, ili nezadovoljstvo, i imate taj osećaj tuge, često ne znajući zašto.

Želimo da nas vide i čuju, da se o nama brinu, da nas vole, da im ništa ne nedostaje s nama. Želimo da budemo vredni ljubavi. Želimo da budemo voljeni takvi kakvi jesmo. Želimo da nas partner prihvata i da ne traži našu bolju verziju.

Ako primetite da vašem partneru nešto nedostaje ili da vam često prigovara ‘zašto nisi ovo uradio bolje? Ovo ti je bolje… Ne sviđa mi se to, bolje da si ovakav…’ komunicirajte s njim. Ako traži previše i ako želi da vas menja iz korena samo gubite vreme u toj vezi. On nije za vas.

4. Mogu li reći da sam posebna po načinu na koji me gledaš?

Nema ništa bolje od toga da vas neko gleda s ljubavlju u očima. Šta je to što nam daje do znanja da nas voli osoba koja nam se sviđa? Iskra u njihovim očima? Osmeh? Teško je to reći, ali na partneru s kojim smo trenutno u romantičnoj vezi, kad to vidimo, znamo.

Vi jednostavno možete da vidite i osetite jeste li nekom posebni po načinu na koji vas neko gleda, dodiruje i ljubi.

Da biste imali zdrav odnos s bilo kim, odgovor na sva četiri pitanja mora biti potvrdan. Razmislite o tome kada ste zadnji put osetili povezanost s nekim – čak i sa strancem na ulici. Zašto ste osetili povezanost? Verovatno zato što ste se osećali viđenim. Osećali ste se posebno. Osećali ste se dovoljno dobro.

Sledeći put kada osetite anksioznost u vezi, bilo kojoj, postavite sebi ova pitanja. Možda ćete otkriti da imate dobar razlog za to.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading