Po starinskom receptu: Kolač ledena kocka
Foto: Youtube/Printscreen


Sastojci i priprema:

Kora:

  •  6 jaja
  •  6 kašika šećera
  •  4 kašike ulja
  •  3 kašike kakao praha (ili neskvik, cipiripi prah)
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  6 kašika brašna

Fil:

  • 1 litra mleka
  •  2 pudinga od vanile ili slatke pavlake
  •  4 kašike brašna
  • 8 kašika šećera (može i manje)
  •  2 vanilin šećera
  •  150 gr. margarina
  •  korica limuna (ne mora)

Sirup:

  • 300 ml. vode
  •  200 gr. šećera (može manje)

Glazura:

  •  150 gr. čokolade (ako je mlečna treba više)
  •  2 kašike ulja

Dimenzija tepsije 35x28 (otprilike, bitno da su slične dimenzije). Tepsiju namažite margarinom ili uljem, pospite brašnom. Uključite rernu na 200 stepeni.

Umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca. Kašikom umešajte ulje pa dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo. Izmešajte i istresite u tepsiju.

Pecite oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

Prokuvajte vodu i šećer i vručim sirupom prelijte hladnu koru.
Od litre mleka izdvojite 300 ml. pa umešajte puding i brašno. Ostalo mleko prokuvajte sa šećerom i vanilom. Zakuvajte fil, naribajte koricu limuna i ostavite da se prohladi.

U mlak fil mikserom umešajte margarin (mora biti mekan, sobne temperature).

Premažite preko kore. Odozgo glazura koju ste pripremili na pari ili mikrotalasnoj.
Kolač ostavite 3-4 sata u frižideru, lagano isecite vrućim nožem glazuru pa tek onda skroz do dole. Servirajte i uživajte. Kolač je vrh!
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading