turski dron
Foto: Printscreen/Youtube/ Journal Military

Prema njegovim rečima, ruski PVO sistemi su počeli uspešno da se nose sa bespilotnim letelicama, turske proizvodnje.

- Što se tiče TB2, ne želim da koristim reč ′beskorisno′, ali je teško pronaći situacije za njihovu upotrebu - rekao je Valjuh u intervjuu za Difens njuz.

Prema njegovim rečima, više jedinica Oružanih snaga Ukrajine i dalje koriste na frontu bespilotne letelice, turske proizvodnje, ali se učestalost njihove upotrebe i uloga Bajraktara značajno promenila.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave povezao je to pre svega sa povećanom efikasnošću ruskih sistema PVO i sistema za elektronsko ratovanje, koji uspešno uništavaju i potiskuju dronove ovog tipa.

U julu su Turska i Ukrajina potpisale memorandum o razvoju zajedničke proizvodnje dronova. Istog meseca počela je izgradnja fabrike za proizvodnju dronova Bajraktar ​​u Ukrajini. Haluk Bajraktar ​​je rekao da očekuje da će proizvodnja u Ukrajini Bajraktar ​​TB2 i Bajraktar ​​Akinči početi 2025. godine. Turski proizvođač će u fabriku uložiti 100 miliona dolara.

Generalni direktor turske kompanije Bajkar Haluk Bajraktar ​​izjavio je 2. oktobra da razmatra pitanje isporuka Ukrajini modernizovanih bespilotnih letelica Bajraktar ​​Akinči, koje se smatraju najnaprednijim dronovima ovog proizvođača. On je pojasnio da je za proizvodnju jedne ili druge vrste bespilotnih letelica u Ukrajini potrebno dobiti dozvolu turske vlade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading