Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Piše: M. J.

Tako je nepriznata država Kosovo od Turske na poklon dobila dronove „bajraktar“, koje će, kako Alo! saznaje, prvi put aktivirati tokom mandata turskog komandanta Kfora na KIM.

Pored ovih bespilotnih letelica koje poseduju po četiri projektila vrlo razorne moći, Turska je tzv. Kosovu obezbedila i vrlo ozbiljne protivoklopne i protivtenkovske sisteme, kao i minobacače sa minama i drugo naoružanje koje nije za potcenjivanje.

Zbog velike količine oružja koje se Prištini gotovo svakodnevno isporučuje, srpski narod na KIM je veoma zabrinut i uplašen za svoju bezbednost. Da bi pojačao pritisak na Srbe, Aljbin Kurti vrlo često objavljuje fotografije oružja koje Priština dobija i kupuje.

vučević

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

 

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da Prištinu u poslednje vreme mnogo ozbiljnije naoružavaju pojedine članice NATO koje vrše obuku, školovanje i usavršavanje njihovog kadra. Te države im, kaže Vučević, isporučuju oružje i vojnu opremu, kršeći time Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

- Ali njih je baš briga za te akte i međunarodno javno pravo. Ne samo da su Albanci dobili pet letelica „bajraktar“ nego i naše obaveštajne agencije to pažljivo prate, bili smo upoznati istog trenutka kada su „bajraktari“ stigli na Kosovo - rekao je Vučević za TV B92.

Ankara Prištini osim dronova bajraktara šalje i protivoklopne i protivtenkovske sisteme: TURSKA OZBILJNO NAORUŽAVA ALBANCE, SRPSKI NAROD STREPI

Alo

 

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kazao je da je Srbija, koristeći diplomatske kanale, upozorila predstavnike Turske da je to što se dešava apsolutno neprihvatljivo.

- Oni naravno govore o tome da se radi o nekakvim komercijalnim aranžmanima, o prodaji. Reč je o naoružavanju koje nije dozvoljeno na Kosovu i oružju koje ne smeju da poseduju KBS. S druge strane, na osnovu svega što mi znamo, imajući u vidu i budžet koji je opredeljen za te takozvane kosovske snage bezbednosti, oni za tako nešto nemaju novca i ne može biti govora o komercijalnim aranžmanima, te je sasvim sigurno da se radi o turskim donacijama - rekao je Starović i dodao da naoružavanje Prištine podiže nivo rizika i pretnji, pre svega prema srpskom stanovništvu koje živi na Kosovu i Metohiji, ali i prema Republici Srbiji u celini.

On kaže da to nije razlog za paniku, ali da se radi o kršenju međunarodnog prava za koje, kako ističe, Beograd ima adekvatne odgovore.

Novi komandant Kfora
biće turski general

Ministar Vučević je potvrdio da će od jeseni novi komandant Kfora biti turski general i podsetio da će to biti prvi put da vojni zvaničnik Turske komanduje mirovnom misijom NATO.

Prema zvaničnim podacima NATO, od ukupno 4.511 vojnika Kfor, 780 je iz Turske, dok je iz Sjedinjenih Američkih Država raspoređeno 679 vojnika, što znači da Turska pojačava svoje prisustvo u južnoj srpskoj pokrajini. Procene najavljuju da bi do kraja godine broj pripadnika turskog kontingenta u snagama Kfora mogao da dostigne 1.000.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading