Nemačka
Foto: Alo/Alo/ Ilustracija

Berbokova je u nedelju krenula iz Berlina, ali je mehanički problem sa zakrilcima za sletanje Erbasa A340 prinudio da se vrati u Abu Dabi, gde je već sletela kako bi napunila gorivo.

Avion je ponovo poleteo u ponedeljak uveče, ali se ponovo pojavio tehnički problem i avion je ponovo morao da se vrati u prestonicu Emirata.

U oba navrata avion je morao da izbaci pun rezervoar goriva da bi bezbedno sleteo, što je predstavljalo posebnu nelagodu za vodeću političarku Zelene partije.

- Pokušali smo sve: nažalost nije bilo logistički moguće da nastavim moje putovanje u Indo-Pacifik... To je više nego dosadno - napisala je Berbokova na Tviteru.

Komentatori u nemačkim medijima opisali su incident kao poniženje za Berlin. Niz problema sa avionima nemačke vlade nedavno je uticao na različite visoke zvaničnike. Berbokova je u maju morala da produži putovanje u region Persijskog zaliva za jedan dan zbog oštećene gume na avionu kada je bila u Kataru.

Berbokova, koja treba da se vrati u Berlin komercijalnim letom u utorak, rekla je da žali što sastanci koje je trebalo da održi sa političkim liderima u Australiji, Novom Zelandu i Fidžiju, koji pokrivaju teme od bezbednosti do globalnog zagrevanja, sada neće biti održani.

Takođe je trebalo da vrati važne kulturne artefakte iz muzeja u Lajpcigu starosedeocima u Kanberi i da učestvuje u jednoj od poslednjih utakmica Svetskog kupa za žene u Sidneju.

Vladin avion "Konrad Adenauer" prizemljen je do daljnjeg i verovatno će biti potpuno povučen iz upotrebe, rekao je portparol njemačkog vazduhoplovstva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading