PUTIN JOŠ NIJE ODGOVORIO Gutereš čeka
Foto: AP/Sputnik/AP/Tanjug

Situacija u vezi sa tim dogovorom za sada se nije popravila, rekao je Peskov, preneo je TASS.

Gutereš je u aprilu zamolio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Putinu uruči pismo u kojem se predlaže način usmeren na unapređenje i proširenje sporazuma koji omogućava siguran izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspele da postignu dogovor tokom pregovora o izvozu žita u petak.

Portparol UN Farhan Hak izjavio je da nije dato ovlašćenje nijednom novom brodu za izvoz žitarica preko Crnog mora, prenosi Rojters.

On je dodao da se nastavljaju svakodnevne inspekcije prethodno odobrenih brodova.

Iz turskog Minstarstva odbrane saopštili su da su četiri strane održale tehnički sastanak u Istanbulu o predstojećim pregovorima o sporazumu o žitu.

"Preliminarni koordinacioni sastanak sa tehničkim osobljem UN, Rusije, Ukrajine i Turske održan je uoči sastanka zamenika ministara odbrane sledeće nedelje u Istanbulu. Učesnici sastanka su se dogovorili o dnevnom redu sastanka zamenika ministara uz tehnička pitanja", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva odbrane.

Prvobitno se očekivalo da će se zamenici ministara odbrane Rusije, Ukrajine i Turske sastati danas u Istanbulu kako bi razgovarali o produženju sporazuma o žitu koji ističe 18. maja, međutim turski ministar odbrane Hulusi Akar saopštio je da se javila potreba za sastanak četiri strane na tehničkom nivou prenosi TAS.

Sporazumi o izvozu hrane iz Ukrajine zaključeni su 22. jula prošle godine na period od 120 dana, a produženi su u novembru za još 120 dana.

U martu ove godine, ruske vlasti objavile su da se sporazum produžava za 60 dana, upozoravajući da će to biti dovoljno vremena da se proceni efikasnost memoranduma koji je Rusija potpisala sa Ujedinjenim nacijama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading