ZAPADU OKRENULI LEĐA Putina štite od hapšenja
Foto: AP/Sputnjik/AP

Kako navodi list, pozivajući se na izvore iz južnoafričke vlade, zvaničnici ne vide drugu opciju osim da uhapse Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je izdat u martu. 

Ovaj zaključak je, kako navodi, "Sandej tajms" donela specijalna komisija vlade, koju je osnovao južnoafrički predsednik Siril Ramaposa.

Dodaje se da je Južna Afrika, kao i više od 120 drugih zemalja sveta, ratifikovala Rimski statut, glavni dokument koji reguliše rad MKS. I kao posledica toga, dužna je da poštuje njegove odluke, uključujući i naloge za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine.

- Nemamo opciju da ne uhapsimo Putina. Ako predsednik Ruske Federacije dođe ovde, bićemo primorani da ga zadržimo - rekao je neimenovani zvaničnik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije da će predsednik Rusije učestvovati na događaju, ali da format ovog učešća tek treba da bude dogovoren.

- Učestvovaćemo u radu samita koji će se održati u Južnoj Africi. Naravno, tome će prethoditi naši bilateralni kontakti sa Južnoafrikancima, razjasnićemo njihov stav - rekao je Peskov.

Sa pravnog gledišta, južnoafričke vlasti nemaju izbora, ako Putin ne bude uhapšen, to će biti kršenje ne samo međunarodnog prava, već i zakona ove zemlje, kaže Prijal Sing, viši istraživač u Južnoafričkom institutu za bezbednosne studije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading