PUTINOV "KEC U RUKAVU" Šta je taktičko nuklearno oružje i šta će biti ukoliko ga upotrebi?
Foto: Alo ilustracija

Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Belorusije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya 24.

Kaže da će izgradnja skladišta biti dovršena 1. jula. Putin tvrdi da će oružje rasporediti bez kršenja obveza iz Ugovora START. Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije o snadbevanju Ukrajine municijom s osiromašenim uranijumom.

 

Dodao je da je Rusija već stacionirala 10 aviona u Belorusiji sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja, prenosi Rojters.

Šta je taktičko nuklearno oružje?

Taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju - na primer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pešadije i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Iako se stručnjaci ne slažu oko preciznih definicija taktičkog nuklearnog oružja, niža eksplozivna snaga, merena u kilotonama, kao i vozila za dostavu manjeg dometa često su karakteristike koje ih određuju. Taktičko nuklearno oružje varira u snazi od jednog do 50 kilotona. Snaga strateškog nuklearnog oružja kreće se od oko 100 kilotona do preko megatona, iako su tokom Hladnog rata razvijene puno jače bojeve glave.

Neusporedivo s konvencionalnim bombama

Za poređenje, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, tako da su neka taktička nuklearna oružja sposobna da izazovu rasprostranjeno uništenje. Najveća konvencionalna bomba, Majka svih bombi (Mother of All Bombs) ili MOAB, koju je SAD bacio, imala je snagu od 0,011 kilotona.

Sastavi isporuke za taktičko nuklearno oružje takođe imaju kraći domet, obično ispod 500 kilometara u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje je obično dizajnirano za prenos preko kontinenata.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading