RUSKI EKSPERT O AMERIČKOJ STRATEGIJI: Ovo je plan B ukoliko Kijev ne povrati Krim
Shutterstock/PalSand

Američka strategija na Crnom moru predviđa preuzimanje kontrole Kijeva nad Krimom, a u slučaju da Ukrajina u potpunosti izgubi crnomorsku obalu, onda će se usmeriti na očuvanje američkog prisustva u regionu, izjavio je Sputnjiku naučni saradnik Instituta SAD i Kanade Ruske akademije nauka Vladimir Vasiljev.

On je istakao da će za to biti potrebne godine i značajni vojni i ekonomski resursi.

„Taj korak se mogao očekivati posle događaja sa dronom. SAD su analizirale tu situaciju i na čisto američki način su došle do zaključka da logistika pati kako bi se obavljale takve vrste letova bez incidenata i posledica”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, slična logistika podrazumeva stvaranje „ozbiljnih polaznih tačaka na obodu luka Crnog mora, eventualno prisustvo vazduhoplovnih jedinica i baziranje brodova američke mornarice i drugih zemalja NATO-a, kao i stvaranje infrastrukture za obaveštajne operacije”.

„Ideja je povezana sa tim da se obezbedi prisustvo Amerike i NATO zemalja u Crnom moru, kako bi se suprostavili Rusiji, ruskoj mornarici i avijaciji”, smatra ekspert.

Strategija će biti usmerena na to kako bi Kijev preuzeo kontrolu nad Krimom, smatra Vasiljev. Snage kojima raspolaže Kijev, kao i metode koje koristi, uključujući i provokacije prema Krimu, po oceni Amerikanaca - nisu dovoljne.

Zamenik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je ranije izjavio da bi moguć napad na Krim značio eskalaciju konflikta i pozvao ukrajinske vlasti da shvate da će nakon takvih napada uslediti neizbežna kazna uz korišćenje bilo kog oblika oružja.

„Kopneni deo Crnog mora, koji kontroliše Kijev, nije dovoljan. Očigledno je da NATO i Amerika moraju za te ciljeve, da prisustvuju i u akvatoriji”, rekao je on.

On pretpostavlja da će određena uloga u strategiji biti dodeljena i Gruziji, pritom, rezultat toga bi bio pretnja ne samo za Krim, već i za obalu Krasnodarskog kraja.

Istakao je da jačanje prisustva Amerike i NATO u Crnom moru u budućnosti označava mogućnost sukoba ruske mornarice i avijacije i NATO-a u tom regionu.

U slučaju da Ukrajina u potpunosti izgubi crnomorsku obalu, Amerika će „pripremiti rezervnu varijantu”.

„Amerika pokušava da gubitak kompenzuju pojačanjem u akvatoriji Crnog mora. Ako Ukrajina izgubi izlaz na Crno more, prisustvo NATO-a i Amerike će se nastaviti”, rekao je ruski ekspert.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken objavio da američka administracija namerava da do juna napravi strategiju za Crno more. Amerika polazi od činjenice da su tri države na crnomorskoj obali članice NATO-a, dok je Ukrajina prijateljska zemlja za Amerikom.

Krim se vratio u sastav Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za povratak u sastav Rusije glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading