NOVO DNO ZA AMERIKU Tramp izneo greške Zapada nakon susreta Sija i Putina
Foto: AP Patrick Semansky

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp ocenio je da komentar kineskog lidera Sija Đinpinga upućen Vladimiru Putinu na kraju samita sa ruskim predsednikom u Moskvi "niska tačka" u istoriji SAD.

Na odlasku iz Moskve, kamere su snimile Si Đinpinga kako govori Putinu da će njih dvojica pokrenuti promene kakve nisu viđene 100 godina.

Tramp je na svojoj mreži "Istina" (Truth Social) naveo da je "izjava predsednika Sija upućena predsedniku Putinu niska tačka u istoriji SAD".

SAD optužuju Kinu da je stala na stranu Rusije usred Specijalne vojne operacije u Ukrajini, i navode da je Kremlj, navodno, zatražio finansijsku i vojnu pomoć od azijske sile. I Moskva i Peking su odbacile kao neistinite te optužbe. podseća "Njuzvik".

Tramp je često kritikovao američku politiku prema Moskvi i tvrdio je da bi, da je on predsednik, sukob bio gotov u roku od 24 časa.

On je nedavno na "Foks njuzu" izložio svoj mirovni plan na osnovu kog bi Rusija "preuzela" delove Ukrajine.

Susret Putina i Sija unervozio je Zapad koji odbija da podrži kineski mirovni predlog za Ukrajinu, ali i da čuje upozorenja iz Moskve o "pumpanju" oružja u Ukrajinu i pretnjama nuklearnim oružjem.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading