EPS mora da bude lokomotiva razvoja Srbije
Alo

Mali je rekao da su dvonedeljni razgovori s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uspešno završeni i da je naša ekonomija ocenjena kao otpornija na krizu nego neke veće ekonomije.

Važan deo aranžmana sa fondom, ali i prioritet Vlade je restrukturiranje energetskog sektora, podsetio je Mali na to koliko je strategija važna.

- Prošle godine kad je krenuo sukob u Ukrajini videlo se koliko je bitan jak energetski sektor. Izlazimo sa projektom do kraja maja šta treba da uložimo u koji deo energetskog sektora - istakao je Mali gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine 45 odsto proizvodnje EPS-a treba da bude iz obnovljivih izvora, a i strani investitori traže kada kupuju struju da ona bude iz obnovljivih izvora.

- Nema govora o privatizaciji EPS-a. On mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije - istakao je ministar Mali, i dodao da naša ekonomija i dalje raste, stopa rasta našeg BDP-a prošle godine bila je 2,3 odsto, pre toga 2020, 2021, ako ne računamo Irsku, naša ekonomija je bila najbrže rastuća u Evropi.

EPS mora da bude lokomotiva razvoja Srbije

Foto: Tanjug

 

- Odgovorno vodimo naše finansije. Stopa nezaposlenosti je 9,4 odsto tokom 2022. godine, istorijski najniža. Posledica otvaranja fabrika je ta da je stopa zaposlenosti nikada veća. Primera radi u odnosu na 2012. imamo 426.000 ljudi više zaposlenih nego tada - napomenuo je Mali.

Ministar je rekao da je deficit tekućeg bilansa prošle godine bio nešto veći jer smo imali uvoz skupog gasa i struje.

- S početkom rata u Ukrajini cene gasa i struje su otišle u nebesa. U jednom trenutku bilo je pitanje da li će zemlje imati dovoljno struje i gasa. Vidite da smo se odgovorno ponašali, radijatori su bili topli - napomenuo je Mali.

Očekuje ubrzanje rasta naše ekonomije. Napomenuo je da su obećanja koja su data o povećanju plata i penzija ispunjene.

- Ostvarujemo cilj koji smo postavili, hiljadu evra prosečna plata. To je program Srbija 2025. i 450 evra prosečna penzija. Svako obećanje ispunjavamo - rekao je Mali, i istakao da nije zaustavljena nijedna velika investicija, rade se auto-putevi, otvaraju se saobraćajnice...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading