"DAN D" ZA RUSIJU Glasanje u Ujedinjenim nacijama 27. marta može napraviti globalne promene
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Glasanje o rezoluciji Rusije kojom se generalni sekretar UN Antonio Gutereš poziva da formira komisiju za istragu o diverzijama na gasovodima "Severni tok" biće održano 27. marta, saopštila je ruska Misija pri UN.

- Glasanje će biti 27. marta u 15 sati po američkom vremenu - naveli su u Misiji. Kako su istakli, Kina je koautor rezolucije. Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda "Severni tok" i "Severni tok 2" otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operator "Severnog toka", kompanija "Nord strim AG", saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama "Severnog toka". U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a "Baltops" na leto 2022. godine pod cevovode "Severnog toka" postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani. 

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading