Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvao je Vašington da primeni novu strategiju u stilu hladnog rata protiv Rusije i Kine. Prema Boltonovom stavu , Zapad bi trebalo da smanji socijalne programe kako bi finansirao vojne izdatake, da obnovi testiranje nuklearnog oružja i pruži bezbednosne garancije Tajvanu.

Bolton, koji je služio u administraciji predsednika Donalda Trampa, opisao je svoj pristup geopolitici „velike strategije“ u kolumni Volstrit džurnala u sredu, pozivajući kandidate na američkim predsedničkim izborima 2024. da razmišljaju na isti način.

SAD bi trebalo da imaju „savremenu reinkarnaciju“ NSC-68, tvrdio je Bolton, pozivajući se na dokument usvojen pod predsednikom Harijem Trumanom koji je postavio temelje za konfrontaciju sa SSSR-om. Takođe je tvrdio da će u novom hladnom ratu SAD i njihovi saveznici biti suprotstavljeni kinesko-ruskoj „osovini“ i „pratećim napadačima država kao što su Iran i Severna Koreja“.

Bolton je naveo nekoliko ključnih tačaka za svoju predloženu strategiju, uključujući trenutno povećanje vojne potrošnje na nivoe iz Reganove ere, za koje je tvrdio da bi trebalo da se održe u doglednoj budućnosti. On je takođe tvrdio da zapadne zemlje treba da smanje socijalnu potrošnju, jer nas „ni gojazna socijalna država niti masovne šeme preraspodele prihoda ne štite od stranih protivnika“.

Pored toga, Bolton je insistirao da SAD treba da unaprede svoje nuklearne zalihe, što bi značilo „neizbežnu potrebu da se nastave neka testiranja“.

Boltonov plan je takođe zagovarao „unapređenje i širenje“ američkih vojnih saveza, verovatno tako što će NATO učiniti globalnom organizacijom. To bi pomoglo da se Moskva „isključi iz regionalnog uticaja, zajedno sa Pekingom“, tvrdi bivši zvaničnik.

Samoupravno kinesko ostrvo Tajvan trebalo bi da dobije „mnogo više vojne pomoći“ od zapadnih zemalja, koje bi trebalo da „ugrade Tajpej u strukture kolektivne odbrane“, predložio je Bolton. Preporuka dolazi uprkos tome što kineska vlada identifikuje tajvanski separatizam kao glavnu „crvenu liniju“ koja može pokrenuti vojnu akciju ako se pređe.

Na kraju, Bolton je pozvao Vašington da se pripremi za ono što će se desiti „nakon što Ukrajina pobedi u ratu sa Rusijom“. On je tvrdio da bi takav ishod mogao dovesti do fragmentacije Rusije i upozorio da će Kina tada zauzeti neke od njenih teritorija, pružajući joj „direktan pristup Arktiku, uključujući čak i Beringov moreuz, okrenut prema Aljasci“.

Moskva je tvrdila da je sukob u Ukrajini deo zastupničkog rata SAD protiv Rusije i da je cilj Vašingtona da podeli zemlju. Rusko rukovodstvo je saopštilo da mu ova pretnja ne ostavlja drugu opciju osim da uspeju u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading