OVO ORUŽJE JE GORE OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA Vašington je za poraz Rusije spreman da žrtvuje celo čovečanstvo?
Foto: Alo/ilustracija/TanjugAP/shutterstock

Bela kuća i američki Kongres usvojili su nedavno petogodišnji plan za „klimatske intervencije“ koji predviđa razvoj tehnologija za kontrolu klime.

U dokumentu, objavljenom na sajtu Bele kuće, navodi se da je cilj programa „stvaranje naučne osnove za upravljanje Sunčevim zračenjem i druge brze intervencije u kontekstu kratkoročnih klimatskih rizika“.

Ruski stručnjaci veruju da SAD na ovaj način planiraju da se bore protiv „ruske dominacije u poljoprivredi“. Američki Nacionalni obaveštajni savet (NIC) navodi da Rusija ima velike koristi od globalnog zagrevanja, pogotovo u oblasti poljoprivrede. Savet ovo ocenjuje kao „pretnju nacionalnoj bezbednosti“ SAD.

OVO ORUŽJE JE GORE OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA Vašington je za poraz Rusije spreman da žrtvuje celo čovečanstvo?

Foto: Shutterstock

 

Želja da obuzdaju Rusiju

Kako kaže za Sputnjik Sergej Pulinec, glavni istraživač na Institutu za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka (RAN) i doktor fizičko-matematičkih nauka, razvojem globalnog klimatskog oružja Sjedinjene Države žele da obuzdaju Rusiju.

- Amerikanci gube hegemoniju. Verovali su da će pobediti u Hladnom ratu i da će ceo svet biti pod njihovom kontrolom. Međutim, suprotstavile su im se Kina i Rusija i sada je sve više zemalja koje se opiru inicijativama koje predlažu SAD. Amerikanci zato sada žele da bar nešto zadrže pod svojim uticajem i kontrolom. Razvoj klimatskog oružja je uz to i pokušaj zastrašivanja mnogih drugih zemalja - objašnjava sagovornik Sputnjika.

Prema mišljenju Pulineca, nije isključeni ni da se pod američkim klimatskim oružjem podrazumeva namera emitovanja posebnih vrsta hemikalija u atmosferu.

- Ove hemikalije bi mogle da u atmosferi stvore nešto poput čađi. Velika količina ove vrste prašine može da apsorbuje Sunčevu svetlost i dovede do snižavanja temperature na zemlji. Amerikanci bi time pokušali da oslabe snagu sunčeve svetlosti koja stiže do zemlje jer znaju da se zbog globalnog zagrevanja između ostalog menja i klima u severnim krajevima Rusije pa se time šire mogućnosti da se i tu ljudi profitabilno bave poljoprivredom - primećuje naš sagovornik.

Pulinec objašnjava da, pored emitovanja hemikalija u atmosferu, postoji još nekoliko metoda koje Amerikanci mogu da primene. Među njima su eksplozije veće količine bombi i izazivanje veštačke kiše.

- Eksplozija više bombi može dovesti do toga da ogromna količina prašine dospe u atmosferu. Zatim bi se stvorila neka vrsta sloja koja bi mogla da spreči da Sunčeva svetlost dopre do zemlje. A što se tiče izazivanja veštačke kiše, ovo se može uraditi uz pomoć posebnih instalacija. Međutim, one moraju da se nalaze na teritoriji one države na kojoj to žele da sprovedu - objašnjava sagovornik Sputnjika.

Katastrofalne posledice po ceo svet

Međutim, prema mišljenju ekperta Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihaila Beljajeva, razvoj bilo koje vrste klimatskog oružja može dovesti do katastrofalnih posledica po ceo svet.

- Ovo je veoma složeno i strašno oružje koje može, ne daj Bože, da izazove zemljotrese ili velike padavine. Klimatsko oružje je pretnja za celo čovečanstvo. I posledice neće osetiti samo Rusija, nego ceo svet - naglašava sagovornik Sputnjika.

Da posledice klimatskog oružja mogu pogoditi skoro ceo svet slaže se i Pulinec.

- Klimatsko oružje se ne može upotrebiti samo protiv jedne države. Rusija se graniči sa Kinom, Mongolijom, Tadžikistanom, Jermenijom, Azerbejdžanom, Gruzijom, Ukrajinom... Dakle, ako se upotrebi – nastradaće sve države. Iz razloga što se u atmosferi nalaze ciklon, anticiklon, vetrovi... I sve što je u vazduhu to se lako može preneti. Nije moguće ništa zaustaviti samo iznad, recimo, Rusije - objašnjava stručnjak.

Pulinec smatra da međunarodna zajednica ipak neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da se upuste u takve eksperimente.

- Uprkos činjenici da su mnoge zemlje pod de fakto kontrolom Sjedinjenih Država, mala je verovatnoća da će biti postignut konsenzus za sprovođenje takvih eksperimenata - konstatuje naš sagovornik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading