NATO NA NOGAMA Bura posle izjave nemačke šefice diplomatije
EPA

Samo dan ranije, zvaničnici zemalja NATO, uključujući i nemačkog kancelara Olafa Šolca, davali su sve od sebe da objasne da, iako šalju oružje i tenkove Ukrajini, "nisu strana u sukobu", pa je izjava Berbokova da evropske zemlje ne ratuju međusobno, već protiv Rusije odjeknula kao bomba.

Pošto je prespavala, izjavu je Berbokova demantovala, iako mnogi analitičari smatraju da bi bolje bilo da je ponudila ostavku. Činjenica, međutim, da Šolc ne poziva svoju ministarku na odgovornost, navodi na drugi zaključak - da se Berbokova, zapravo, izlanula, nazivajući stvari pravim imenom.

Ovo nije prvi put da je ona "uznemirila" javnost stavom o sukobu. Na skupu EU u Pragu Berbokova je, još prošlog avgusta, rekla da namerava da ispuni svoja obećanja Ukrajini "bez obzira na to šta misle njeni birači u Nemačkoj".

ZAHAROVA: PLANIRALI UNAPRED

CITIRAJUćI reči Analene Berbok, portparolka ruskog MIP Marija Zaharova rekla je da Zapad stalno priznaje da su godinama planirali sukob. "Ako ovo dodamo otkrićima Merkelove da su jačali Ukrajinu i da nisu računali na sporazume iz Minska, onda govorimo o unapred planiranom ratu protiv Rusije. Nemojte posle reći da vas nismo upozorili", rekla je.

NATO NA NOGAMA Bura posle izjave nemačke šefice diplomatije

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Zamoljen da pojasni poslednji komentar šefice diplomatije, nemački MIP poručio je da "je Rusija pokrenula agresorski rat protiv Ukrajine i da je međunarodno pravo jasno da podrška Berlina individualnom pravu Kijeva na samoodbranu, garantovanom Poveljom UN, ne čini Nemačku stranom u sukobu."

Brže-bolje je i drugi deo "evropske osovine", Francuska, uzeo da brani Berbokovu. Pariz je gromoglasno negirao da je Zapad u ratu sa Rusijom, a da slanje tenkova u Ukrajinu ne čini zemlju ili njene saveznike stranom u sukobu. "Odluke SAD, Nemačke i nekoliko drugih zemalja da isporuče glavne borbene tenkove Ukrajini ne znače da je NATO u ratu sa Moskvom", saopštio je francuski MIP.

 - Mi nismo u ratu sa Rusijom i niko od naših partnera nije - rekla je u četvrtak portparolka ministarstva An-Kler Ležandr. - Isporuka vojne opreme ne predstavlja takvu vrstu zajedništva.

Nemački zvaničnici dodaju, pozivajući se na Povelju UN, da "tek upućivanje vojnih trupa neke države znači da je ona u ratu". Berbokova je, međutim, toliko ustalasala javnost da ovakve mlake izjave, koje se pozivaju na opštepoznata dokumenta, teško mogu da poprave stvar.

 

Pratite najnovije VEST SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading